Belföld

Árvíz miatt útlezárások Borsodban

árvíz miatti útlezárás borsodban (árvíz, útlezárás, )
árvíz miatti útlezárás borsodban (árvíz, útlezárás, )

A Sajó áradása miatt két alsóbbrendű út egy-egy szakaszát zárták le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden.

A Sajókaza-Aggtelek összekötő mellékút egy szakaszát hétfő este zárták le, míg kedd reggel a Putnokot Borsodbótával összekötő út egy részén szintén a Sajó áradása miatt rendeltek el teljes útzárat.

A katasztrófavédelmi igazgató a napokban azt mondta, nincs ár- és belvízi veszélyhelyzet az országban.

A Világgazdaság közben arról ír, hogy idén várhatóan nem ismétlődik meg sem a 2011-es belvízkár, sem a tavalyi aszály. Lassan már látszanak a belvízvédelmi rendszer átalakításának első eredményei. A vízitársulatok azonban újra termelőikre vannak utalva, ha pénzelni akarják tevékenységüket.

Bár a vízitársulatok védekezési munkálatait finanszírozza az állam, az üzemeltetési, karbantartási feladatokat nem automatikusan. Erre csak pályázhatnak a vízitársulatok, és csak akkor, ha érdekeltségi hozzájárulást szednek a helyi termelőktől – mondta a lapnak Bartha Sándor agrárvállalkozó.

Érdekeltségi hozzájárulás címén korábban is szedtek a vízitársulatok pénzt a helyi gazdáktól, ez hektáronként ezer forint körüli összeg. A vízvédelem központosításával azonban ez elmaradt, hiszen az állam vállalta magára a finanszírozás kérdését.

Ez 2011-ben nem okozott gondot, hiszen a védekezésre volt elég pénz, ám tavaly, amikor a szárazság miatt nem volt mi ellen védekezni, a társulatok számára kiderült, az állam a fenntartási költségeiket nem állja. Így zömmel úgy döntöttek, újra pénzt kell kérni a helyi gazdáktól. Mint a lap az Országos Vízügyi Igazgatóságtól megtudta, az ország közel 80 vízitársulatából 65-ben döntöttek úgy, hogy kivetik a hozzájárulást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik