Belföld

Árad a Rába – első fokú a készültség

Több településen vízátfolyások okoznak gondot Vas megyében, helyenként homokzsákokkal tartják vissza a vizet.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék és az olvadó hó jelentősen megemelte a vasi folyók és patakok vízszintjét, Jákon a megáradt Sorok-patak, Kőszeg térségében a Gyöngyös áradása miatt védekeznek.
Eddig hat településen, Jákon, Szentpéterfán, Ostffyasszonyfán, Rádóckölkeden, Őriszentpéteren, Csörötneken összesen 15 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez, három településen nagyteljesítményű szivattyúkat helyeztek üzembe. Csörötneken körgát-kiegészítő építésén dolgoznak – sorolta Balogh Nikoletta.

Őriszentpéteren a helyi mentőállomás védelme érdekében töltik a homokzsákokat, Ostffyasszonyfán ugyancsak zsákolással igyekeznek megakadályozni, hogy a Cser-patak a falu mélyebben fekvő területeit elöntse – közölte a szóvivő.

Nyolc önkéntes tűzoltó egyesület összesen 55 fővel vesz részt a védekezésben, Kőszegdoroszlón, Magyarlakon, Horvátzsidányban, Szakonyfaluban, Rábagyarmaton, Kőszegszerdahelyen, Őriszentpéteren, Egyházasrádócon, szükség szerint figyelőszolgálatot is tartanak, vízátereszeket tisztítanak, szivattyúznak.

Forgalomkorlátozás van érvényben a 8-as számú főúton Rábafüzes és Jakabháza között, szintén  vízátfolyások nehezítik a közlekedést több mellékútvonalon is. Ezeken a szakaszokon útszűkületre, félpályás útzárra lehet számítani.

Félpályás útlezárás van egy mellékúton Nárai belterületén, Ják belterületén, Kenyeri és Vönöck között egy összekötő úton, a Farkasfa és Orfalu közötti összekötő úton, szintén alsórendű utakon Vasasszonyfa térségében, Bögöt térségében, valamint Ostffyasszonyfa és Csönge között – tartalmazza a közlemény.

Az MTI fotóriportere Jákon azt tapasztalta, hogy a község alsó részén több ház és udvar vízben áll, itt homokzsákokkal védekeznek és elöntötte a víz a helyi játszóteret is. Balogunyom és Ják között egy szakaszon 20 centiméteres víz hömpölyög keresztül az úton, Kemestaródfánál pedig tábla jelzi, hogy lezártak egy mellékutat.

(Nyitóképünk illusztráció)

Ajánlott videó