Belföld

Újra razziáznak az élelmiszer-kommandók

tojas(210x140)(5).jpg (tojás, )
tojas(210x140)(5).jpg (tojás, )

Hamarosan indulnak a szokásos élelmiszer-ellenőrző akciók. A hatóságok elsősorban a tojást, a sonkát és a húsokat vizsgálják Az előző időszak nagy ellenőrzései látványos eredményt hoztak.

Húsvéthoz közeledve nagyszabású ellenőrzések kezdődnek februárban a nagybani piacokon. A tavaszi ünnep előtti razzia nemcsak a tojásra és a sonkára, hanem más termékekre, feldolgozott húsféleségekre is kiterjed majd – hangzott el a közrádió hírműsorában. Egy árus azt mondta, tudni lehet, kivel van gond, a kereskedők pedig nem szeretik az ilyen kollégákat, mert társaiknak is problémát okoznak. Ha egy szabálytalankodó bekerül a piacra, az fokozottabb ellenőrzésekkel jár a helyen – tette hozzá.

Az idei vizsgálati terv már elkészült, a razzia húsvét előtti időszakban kezdődik, de nemcsak a nagybanin, hanem az áruházláncokban is. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta, előfordulhat, hogy importból olyan alapanyagok kerülnek be Magyarországra, így például sonka vagy tojás, amelyeknek kétes az eredete.

Már az előző időszak nagy ellenőrzései is látványos eredményt hoztak. A vizsgálatok hatására tisztult a piac, jóval kevesebb a külföldi átcsomagolt termék, lényegesen több a magyar élelmiszer, a kereskedelmi láncoknál pedig jóval több a beszállító magyar vállalkozók, cégek száma – tette hozzá Budai Gyula, aki azt is hangsúlyozta, a kormányzat szándéka ezen tendenciák erősítése.

Erre figyeljen!

Vásárláskor az egyik legfontosabb szempont, hogy az élelmiszer mennyi ideig őrzi meg minőségét. Ezt a gyártóknak és forgalmazóknak a csomagoláson jól látható módon fel kell tüntetniük. A “minőségét megőrzi” és a “fogyasztható” kifejezések egyaránt megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, amennyiben utánuk valóban feltüntetik a dátumot. A dátumjelölésnek a nap/hónap/év vagy a hónap/év sorrendet kell követnie, de extrém hosszú eltarthatósági idővel rendelkező tartósított termékeknél (pl. konzervek) előfordulhat, hogy a jelölésben kizárólag az évszámot tüntetik fel.

Amennyiben a termék különleges tárolási körülményeket igényel (pl. hűtés vagy fagyasztva tárolás), akkor az erre utaló figyelmeztetést közvetlenül a minőségmegőrzési idő feltüntetésének közelében kell keresni. Az uniós csatlakozás óta számos más tagállamban előállított termékkel bővült a hazai élelmiszer-paletta, ám még mindig kevesen tudják, hogy a forgalmazók a csomagoláson kötelesek magyar nyelven feltüntetni – többek között – a termék pontos megnevezését, összetevőit, az esetleges allergéneket, ezért nagyon fontos, hogy a vevők vásárlás előtt a terméken található összes tájékoztatót figyelmesen elolvassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik