Belföld

Országos nyílt napon mutatják be az uniós fejlesztéseket

Kulturális, turisztikai, tudományos célú és infrastrukturális fejlesztéseket is bemutatnak március 2-án, az Uniós Fejlesztések nyílt napja - Séta a kulisszák mögött című program keretében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezésében.

Az Új Széchenyi Terv keretében 8200 milliárd forintból eddig csaknem 14 ezer beruházás valósult meg, ezek nagy részét a lakosság csak a hírekből ismerheti. Az NFÜ ezért hagyományteremtő szándékkal országos nyílt napot hirdetett a polgárok európai éve alkalmából, amelynek keretében 24 beruházást tekinthetnek meg az érdeklődők a hétvégén – közölte az NFÜ hétfőn az MTI-vel.

Olyan intézmények kapui nyílnak ki a program során, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak belépőjeggyel látogathatók. Megtekinthető lesz például Budapesten az épülő 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, a Magyar Természettudományi Múzeum interaktív kiállítása, valamint a Zeneakadémia egyik megújult épülete.

Lesznek programok vidéki helyszíneken is: ingyenesen lesz látogatható a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda kastély, valamint a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ. A természetbarátoknak a Tisza-tavi Ökocentrum, az Ipolytarnóci Ősmaradványok, a hortobágyi Puszta Szafari vagy a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje kínál programot.

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ két helyszínnel vesz részt az eseményen: a fertődi Esterházy-kastély mellett az edelényi Kastélyszigeten bemutatják a Holt-Bódva revitalizációs projektet is, amelynek keretében a 19. századi tájképet kívánták visszaállítani a 21. századi eszményekkel összhangban.

A nyílt napon azt is megnézhetik az érdeklődők, hogyan készül az energiaital a HELL Energy gyárában, bemutatnak környezettudatos fejlesztéseket, így a Pannonhalmi Főapátság területén lévő biomassza fűtőművet, amely a megújuló energiaforrásokat használja fel az Apátság hőellátására, vagy a székesfehérvári Adu Develop Kft. ultrahangos PET-hulladék újrahasznosítási technikáját.

A nagy érdeklődés és egyes intézmények, gyárak korlátozott befogadóképessége miatt az egyes helyszínekre a belépés regisztrációhoz kötött, amely a további információkat tartalmazó  ujszechenyiterv.gov.hu oldalon lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik