Belföld

Kétszázezren XVI. Benedek utolsó Úrangyala-imáján

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 02. 25. 08:08

A római Szent Péter teret és környékét teljesen megtöltő tömeg hallgatta vasárnap a távozó XVI. Benedek utolsó Úrangyala-imádságát.

“Az Úr arra szólított, hogy megmásszam a hegyet, és még inkább az imának és a meditációnak szenteljem magam. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elhagyom az egyházat, továbbra is szolgálni fogom koromnak és erőmnek megfelelően” – mondta XVI. Benedek.    A szokás szerint a lakosztályának Szent Péter térre néző ablakából beszélő pápát a római rendőrség adatai szerint közel kétszázezres tömeg hallgatta és tapsolta meg.

“Grazie! Köszönöm a szereteteteket! Ez életem rendkívüli pillanata” – mondta a pápa, aki alig negyedórán át beszélt. XVI. Benedek legutolsó Angelusán mexikói hívők és papok zenével, az Actio Catholica tagjai imával búcsúztatták az egyházfőt.

“Szeretünk! Mindig te leszel a pápánk! Hiányozni fogsz! Lemondásod meglepett bennünket, de mindig veled leszünk!”- ilyen és ehhez hasonló mondatok voltak olvashatók a magasba tartott olasz transzparenseken.

A Szent Péter téren magyar zászló is lobogott: a Rómában szolgáló magyar egyháziakat, szeminaristákat és magyar hívőket Tóth Tamás, a római Pápai Magyar Intézet rektora és Németh László, az olaszországi magyarok főlelkésze vezette.

Az Angelus rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlott: az olasz terrorizmusellenes egységek az utóbbi napokban átfésülték a Szent Péter teret és a Vatikánt övező utcákat.

XVI. Benedek február 11-én jelentette be lemondását, majd a február 14-én a vatikáni audienciateremben tartott általános pápai fogadáson tízezres, a február 17-i Angeluson, a Szent Péter téren százezres tömeg vett részt. Ennél is több zarándokot és hivatalos egyházi és állami delegációt várnak a legutolsó pápai audienciára február 27-én, egy nappal XVI. Benedeknek a Vatikánból való távozása előtt.

Egymás után érkeznek Rómába a bíborosok, akiket XVI. Benedek a lemondása előtt fogad. A pedofilgyanú miatt az amerikai ügyészek által pénteken meghallgatott Roger Mahony, Los Angeles volt érseke a Twitter-fiókján jelentette be, Rómába készül annak ellenére, hogy a hívők és katolikus szervezetek napok óta tiltakoznak a pápaválasztáson való részvétele ellen.

A vatikáni szóvivő közölte, hogy XVI. Benedek december 12-én megnyitott Twitter-fiókja (@pontifex) a pápa február 28-ai lemondásától szünetelni fog. Eddig az egyházfőnek hárommillió követője volt a Twitteren. A szóvivő szerint XVI. Benedek hétfőn adhatná ki a konklávéról szóló “motu propio” rendelkezését.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.