Belföld

A kommunisták nem ismertek se istent, se embert

Buthy Lilla

2013. 02. 25. 21:09

Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata közös megemlékezést tartott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján az ’56-osok terén.

A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. A kommunizmus évtizedei alatt világszerte száz millióan vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborokban, kegyetlen kivégzések által. A kommunizmus áldozatait a diktatúra a maga hétköznapi valóságában nyomorított meg lelkileg és testileg.

Február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján ismét közösen emlékezett Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata. Ez alkalomból beszédet mondott Brájer Éva alpolgármester, országgyűlési képviselő és dr. Molnár Krisztián, Fejér megye főjegyzője. Közreműködtek a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere beszédében elmondta: „A kommunisták nem ismertek se istent, se embert. Áldozatuk volt, akit elpusztítottak, megnyomorítottak, kiszolgáltatottá tettek, rabszolgasorsba taszítottak. De áldozatukká váltak egész országok azzal, hogy nemzetgazdaságukat gyengítették el, eltorzítva a hosszú évszázadokon át kiérlelt társadalomstruktúráikat. Sokaktól vették el a jövőt azzal, hogy hamis ideológiájukat több generációba előre kódolva igazolták a rémtetteket. Minden, a szavuknak hívő lelkes naiv: áldozat. Rájuk emlékezünk ma.”

„A történelem létfontosságú párbeszéd, amely a jelenben élők és a múlt történései között zajlik. Valóban, a mai megemlékezésnek is ez lehet a legfontosabb célja: találkozni, és megérteni az előttünk járók üzenetét.”- hangsúlyozta beszédében dr. Molnár Krisztián, Fejér megye főjegyzője.

Az ünnepi beszédek után a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak felelevenítették a történelmi korszakot. Irodalmi műsorukban a kor költőitől idéztek és tényszerűen számoltak be a diktatúra rémtetteiről. A megemlékezés végén a város és a megye vezetői, a pártok és civil szervezetek képviselői, valamint a székesfehérváriak elhelyezték a koszorúkat, virágokat az emlékműnél.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.