Belföld

A kommunisták nem ismertek se istent, se embert

Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata közös megemlékezést tartott a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján az ’56-osok terén.

A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. A kommunizmus évtizedei alatt világszerte száz millióan vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborokban, kegyetlen kivégzések által. A kommunizmus áldozatait a diktatúra a maga hétköznapi valóságában nyomorított meg lelkileg és testileg.

Február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján ismét közösen emlékezett Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata. Ez alkalomból beszédet mondott Brájer Éva alpolgármester, országgyűlési képviselő és dr. Molnár Krisztián, Fejér megye főjegyzője. Közreműködtek a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere beszédében elmondta: „A kommunisták nem ismertek se istent, se embert. Áldozatuk volt, akit elpusztítottak, megnyomorítottak, kiszolgáltatottá tettek, rabszolgasorsba taszítottak. De áldozatukká váltak egész országok azzal, hogy nemzetgazdaságukat gyengítették el, eltorzítva a hosszú évszázadokon át kiérlelt társadalomstruktúráikat. Sokaktól vették el a jövőt azzal, hogy hamis ideológiájukat több generációba előre kódolva igazolták a rémtetteket. Minden, a szavuknak hívő lelkes naiv: áldozat. Rájuk emlékezünk ma.”

„A történelem létfontosságú párbeszéd, amely a jelenben élők és a múlt történései között zajlik. Valóban, a mai megemlékezésnek is ez lehet a legfontosabb célja: találkozni, és megérteni az előttünk járók üzenetét.”- hangsúlyozta beszédében dr. Molnár Krisztián, Fejér megye főjegyzője.

Az ünnepi beszédek után a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjainak felelevenítették a történelmi korszakot. Irodalmi műsorukban a kor költőitől idéztek és tényszerűen számoltak be a diktatúra rémtetteiről. A megemlékezés végén a város és a megye vezetői, a pártok és civil szervezetek képviselői, valamint a székesfehérváriak elhelyezték a koszorúkat, virágokat az emlékműnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik