Belföld

XVI. Benedekért misézett Erdő Péter

XVI. Benedek pápa szolgálatáért mutatott be hálaadó szentmisét Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a püspöki testület tagjainak koncelebrálásával vasárnap este Budapesten a Szent István-bazilikában, ahol megjelent mások mellett Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

A bíboros a zsúfolásig telt székesegyházban kiemelte: “az isteni gondviselés nagylelkű hozzánk. Nagy pápákat ajándékozott nekünk, akik az élet és a reménység jelei a világban. II. János Pál pápa után Benedek pápa szolgálata volt a kegyelem válasza korunk gondjaira, bonyolultságára és megrendítő kihívásaira”.

Erdő Péter emlékeztetett: XVI. Benedek pápa első enciklikája a Deus caritas est szavakkal kezdődött, és üzenete, hogy “Isten a szeretet, és aki szeretetben él, Istenben él, és Isten őbenne”. “Benedek pápa korunk nagy teológusa, mégsem elvont eszmékből vagy etikai döntésekből vezeti le a keresztény életet, hanem egy találkozásból, abból a tényből, hogy találkozunk egy eseménnyel, egy személlyel, aki új távlatot nyit az életünkben.” “Krisztus tanítványai azok az emberek, akik hittek Isten szeretetének.”

Hangsúlyozta: a kereszténység azáltal, hogy elfogadja a szeretet központi helyét az ember életében, “új mélységet, új kiterjedést ad magának a legfőbb parancsnak, melyet a választott nép imája minden nap felidéz: Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és minden erődből”.

Az MKPK elnöke szólt arról is, hogy XVI. Benedek pápa egy újabb nagy enciklikában a keresztény reménységet állítja a középpontba. Mint mondta, “a mi üzenetünk maga a reménység. Nem valami ködös földi jólétben vagy gazdasági növekedésben bízunk csupán, hanem az örök életben. Hisszük a test feltámadását, hisszük azt, hogy földi halálunkkal egyéni életünk nem semmisül meg (…), és hisszük és tapasztaljuk is, hogy ez a reménység már itt, a földön békésebbé, szebbé, felelőssé és alkotóvá teszi az életünket”.

Erdő Péter utalt arra: XVI. Benedek harmadik nagy, Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű enciklikájában “a szeretet, amiről a pápa beszél, a bátorság és a nagylelkűség forrása, ez ösztönzi az embert, hogy önzetlenül dolgozzon az igazságosság és a béke érdekében. De ennek a dinamikus erőnek végső soron maga Isten a forrása, aki az abszolút igazság és az örök szeretet”.

A bíboros felhívta a figyelmet arra, hogy XVI. Benedek alig nyolc évig tartó pápasága “a hitbeli tanításnak szinte minden területén gazdagította az egyházat, és Szentatyánk – előrehaladott kora ellenére – folytatta elődjének apostoli útjait. Világifjúsági találkozót tartott Kölnben, Sydneyben és legutóbb Madridban is”.

A pápát ma kétszázezren hallgatták Rómában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik