Belföld

Öt megyére van figyelmeztetés a hó miatt

havazás (havazás)
havazás (havazás)

Zala és Veszprém megyében több jármű is a hó foglya lett.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel mérsékelte a korábban szombatra kiadott veszélyjelzését. A havazás miatt jelenleg öt dunántúli megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. E szerint Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyékben 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó hullhat, de a Dunántúl északnyugati részén rövid idő alatt 20-25 centiméter is eshet.

Késő este az Alpokalján újabb, maximum 5 centiméternyi friss hó várható.

A Bükkben és a Zemplénben is várják a síelőket

Négy sífelvonó működik szombaton a bükki síparadicsomban Bánkúton, és ugyancsak igénybe vehetők a felvonók a sátoraljaújhelyi Zempléni Kalandparkban. Az elmúlt napok intenzív hóesésének köszönhetően immár 75 centiméter vastagságú hó borítja a bánkúti pályákat, a hőmérséklet szombat reggel nulla fok volt. A síklub tájékoztatása szerint a sípályák állapota kiváló.
A sátoraljaújhelyi Zempléni Kalandparkban a pályákat már 175 centiméteres hó fedi, köszönhetően a hóágyúzásnak és a 25 centiméternyi természetes csapadéknak. Itt három felvonót és négy pályát használhatnak a sízők.

Zala hó alatt

Zalalövő előtt, a 86-os számú főút 30-31-es kilométerszelvényénél kamionok akadtak el a hóban mintegy 200 méter hosszú szakaszon – közölte a katasztrófavédelem ügyeletese.

A rendőrség a hóeltakarítás idejére leállítja az érkező kamionokat, de a személygépkocsik – ugyan lassan és nehezen – át tudnak jutni az érintett útszakaszon.

Kamionok akadtak el a 75-ös számú főúton Zalaszentmihály és Tornyiszentmiklós belterületén is, a gépjárművek mentése folyamatban van.

A főutak és a mellékutak szinte mindenütt havasak Zala megyében, a folyamatos havazás pedig tovább nehezíti a közlekedést. A közútkezelő közel negyven géppel járja az utakat, és végzi a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. 

A változó intenzitású havazás miatt a megye területét átlagosan 15 centiméter vastag hótakaró borítja, és az előrejelzések szerint pedig további havazás várható.

Veszprém is nehezen járható

Kamion és személyautók akadtak el Veszprém megyében a havazás miatt – jelentette a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Kővári László elmondta: egy kamiont a Veszprém-Tapolca útvonalon, Nemesvámosnál kellett menteniük a tűzoltóknak, két személyautó pedig Sümegnél akadt el az úton.

Közlése szerint a megye útjai néhol erősen havasak, hókásásak.

A fővárosi helyzetről és az időjárás előrejelzésről ide kattintva olvashat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik