Belföld

Megszűnik a havazás, 10 fok is lehet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt visszavonta a korábban kiadott figyelmeztetéseket, mivel a jelenlegi előrejelzés szerint már csak néhány centiméternyi friss hó várható.

15.40 – A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szombat délutáni jelentése alapján az országban már sehol sem havazik. A társaság ezért már jóval hatékonyabban tudja ellátni hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit, így a közúti közlekedés feltételei is folyamatosan javulnak.

A Dunántúlon már megszűnt a havazás, esik vagy szemerkél az eső Pest és Nógrád megye nagy részén, valamint a Jászságban és a Tiszántúlon. A hőmérséklet általában nulla fok feletti, csak néhány helyen van fagypont alatt. A fő és mellékutak általában vizesek, nedvesek, csupán a dunántúli utakon számíthatnak latyakos és hókásás szakaszokra is a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemmérnökségi dolgozói továbbra is 12 órás váltott műszakokban dolgoznak, a 15 órai összesítés idején közel 130 munkagép dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

Korábban öt dunántúli megyére – Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott előrejelzésében azt írta: a csapadék intenzitása a Dunántúlon fokozatosan csökken, majd megszűnik. Délelőtt még néhány centiméter hó hullhat a Dunántúl nyugati-északnyugati részén és a Dunántúli-középhegységben.

A Dunától keletre esőre kell számítani, kivéve az Északi-középhegység magasabban fekvő területeit. Késő estétől vasárnap reggelig az Alpokalján (Vas megyében, Zala megye nyugati felén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén) 5 centiméter körüli hó valószínű, majd a hőmérséklet ott is várhatóan mindenhol fagypont fölé emelkedik.

Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet általában plusz 2 és plusz 8 Celsius-fok között alakul, de nyugaton 0, a Tiszántúlon 10 fok körüli értékek is lesznek. Késő este többnyire 1 és 7 fok között lesz a hőmérséklet.

Várható időjárás vasárnap: általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, de hosszabb időre szombaton és vasárnap is csökkenhet a felhőzet – főleg a Dunántúlon. Szombaton egyre inkább északon várható eső, majd estefelé délnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik, amelyből éjszaka ismét többfelé számíthatunk esőre, az Alpokalján havas eső, hó is valószínű.

Vasárnap a Dunától keletre többfelé lesz ismétlődő eső, zápor, másutt csupán jelentéktelen zápor fordulhat elő. A keleti, délkeleti szelet többfelé erős, vasárnap a Dél-Alföldön viharos széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, +6 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 5, 11 fok között várható, de az Alpokalján ennél hidegebb, az Észak-Alföldön melegebb is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik