Belföld

Botrány Pázmándon?

Áll a bál a Fejér megyei faluban, miközben holnap döntenek a szavazók arról, hogy ki legyen a település polgármestere, illetve kik irányítsák Pázmándot.

A település két részre szakadt, és a Fehérvár24-hez eljuttatott információk alapján a helyzet már kimondottan súlyosnak nevezhető.

Pázmánd polgármestere húsz éven keresztül Kutai Tibor volt, ám 2010-ben egy nagyon szoros szavazás után Virányiné Reichenbach Mónika vette át a település vezetését. A hattagú testület állítólag már az első pillanattól nem tudott együtt dolgozni a megválasztott polgármester asszonnyal, valószínűsíthetően azért nem, mert érdekköreik Kutai Tiboréval egyezett meg. Hosszú huzavona után 2012 novemberében feloszlatta magát a testület, így alakulhatott ki, hogy 2013. február 24-re, holnapra időközi választást írtak ki. Ám a kampánynak egyre kevésbé mondható időszakban egymásnak feszültek a pázmándiak, és botrányt botrány követett.

Már mindenféle terjeng Pázmánddal kapcsolatban, de talán a legfontosabb a választásokkal való esetleges visszaélés. A Fehérvár24 birtokába került az a levél, amelyben egy pázmándi személy állítja, hogy láncszavazásra készülnek február 24-én, ami természetesen jogsértő. Hekman Tibortól, aki Ráckeresztúr jegyzője és a Pázmándi Helyi Választási Iroda vezetője, megtudtuk, hogy a választási bizottsághoz a mai napon eljuttatott írást továbbítják a Gárdonyi Rendőrkapitányságra, akik illetékesek a feltételezett bűncselekmény kivizsgálására. A beadványt sikerült a Fehérvár24-nek megszerezni, amit itt le is közlünk, de természetesen a nevek kitakarásával.

Hekman Tibor arra a kérdésre, hogy hogyan próbálják a jogszerűséget fenntartani, azt felelte: se a választási bizottságnak, se a választási irodának nincs felhatalmazása, hogy vizsgálatokat indítson. A VB a szavazókörökben igyekszik biztosítani azokat a körülményeket, ami megteremti a törvényesség feltételeit. Az, hogy a szavazókörön kívül mi történik, nem az ő feladatuk minősíteni vagy vizsgálni, azt az érintetteknek kell – ha van ilyen – fellelni, és miután benyújtották észrevételüket a helyi választási bizottsághoz, akkor azt bizonyítani.

Jelenleg úgy áll, hogy azt sejtik az emberek, hogy Kutai Tibor polgármester-jelöltnek megér annyit, hogy egy szavazatért egy sört és egy ezrest adjon. Természetesen Kutai Tibor ezt határozottan tagadja.

Ha ilyen jellegű láncszavazás lenne is, akkor sem tud vele mit kezdeni senki, mert ma még nem lehet, hiszen nincs választás, holnap pedig – ahogy Hekman Tibor mondta – bizonyítani is kell. Molnár Krisztián megyei főjegyző, aki a választási bizottság döntéseivel szemben a másodfokot képviseli, a Fehérvár24-nek elmondta: a választás eredményének módosítása utólag csak akkor lehetséges, ha nagyon szoros döntés esetén az esetleges újraszámolással átfordulhat a mérleg. Minden más esetben a jogorvoslat a bíróság feladata.

Ugyanakkor felröppent a hír, hogy Balogh Ibolya, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatóját elmozdították pozíciójából, amit először Balogh Ibolya cáfolt a Fehérvár24-nek, majd Dorkota Lajos kormánymegbízott. A hír azért reppenhetett fel, mert Balogh Ibolya, mint felügyeleti szerv vezetője több törvénysértő, helytelen ügyvezetésre bukkant az elmúlt két évben Pázmándon, amitől többen vélik, hogy Kutai Tibor pártjára állt. Viszont Dorkota Lajos a tegnapi művelődési ház átadásakor egyértelműen kiállt a polgármester asszony mellett.

Amiről beszél a falu: Virányiné Reichenbach Mónika szórólapjait kilopták a postaládákból, és többen tartanak tőle, hogy ma éjszaka ismét visszateszik azt, hogy az éjféltől beálló kampánycsendre hivatkozva meg lehessen támadni a választási bizottságnál a polgármester-jelölt asszonyt.

NAV-os ellenőrzésekre számíthatnak, akik nem Kutai Tiborra szavaznak, állították többen. Mindezt nemcsak a faluban, de a falu egyik facebook-os oldalán is, ami egyszer csak rejtélyesen eltűnt, a szolgáltató azt kivonta a forgalomból. Az oldal kizárását, törlését követően most egy újabbat hoztak létre, ahol tovább folyik a vita a két fél között.

Durvább beavatkozások is napvilágot láttak a mai napon: Virányiné Reichenbach Mónika számítógépét és személyes oldalát feltörték. Döglött macska tetemével fenyegettek meg szimpatizánsokat. Olyan is akadt, akinek a munkahelye, a munkája került veszélybe.

Az egyik írás így summázza a jelenlegi helyzetet: „akkorákat köszönnek ránk, mint még soha, a CBA-ban a tulaj maga pakolja a kosárba a portékát, a presszóban (vagy a kocsmában, vagy a gesztenyésben) ingyen is adnak egy-egy pohár sört, szóval így a végére mindenki jóságossá vált, mintha angyal szállt volna el Pázmánd fölött… Azután megkérdezem: de mi lesz itt hétfőn… bátyám? – Mi lenne? Újra 200 Ft lesz egy pohár sör!”

Virányiné Reichenbach Mónika és Kutai Tibor polgármester-jelöltek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik