Belföld

Nyomozás egy mandátum miatt

lukács lászló (lukács lászló, gyöngyössolymos, )
lukács lászló (lukács lászló, gyöngyössolymos, )

Lukács László több mint féléves csúszással kapta meg mandátumát, a rendőrség vizsgálja, hogy valójában mikor mondott le elődje. A képviselőt korábban nemkívánatos személynek nyilvánította a polgármester.

Pénteken vehette át a gyöngyössolymosi önkormányzati képviselői mandátumáról szóló hivatalos iratot Lukács László korábbi polgármester, miután hónapokon át hiába várt erre az aktusra.

Lukács László elmondta: elődje, Sárkány András Ferenc (Fidesz-KDNP) tavaly május 12-én jelentette be lemondását, így ő kaphatta meg a mandátumot, mivel a távozó politikus után ő szerezte meg a legtöbb szavazatot a kislistán. A törvény szerint a lemondást követő első önkormányzati ülésen döntésnek kellett volna születnie az utódlásról, de ezt az érintettek folyamatosan halasztották – tette hozzá.

Barta Viktor, Heves megye főjegyzője, a területi választási iroda vezetője úgy véli, hogy a mandátumot a lehető legrövidebb időn belül igazolnia kellett volna a helyi bizottságnak. Tudomása szerint az ügyet lassította, hogy az akkori jegyző az Országos Választási Bizottságtól és a közigazgatási tárcától is állásfoglalást kért az ügyben, de a hivatalos szervek a területi választási irodához irányították.

Rendőrségi nyomozás is folyik az ügyben. Ennek keretében azt vizsgálják, hogy valójában mikor történt meg Sárkány András Ferenc lemondása. Barta Viktor információi szerint legkésőbb 2012 júliusára világossá kellett válnia a falu vezetése számára, hogy Sárkány lemondott mandátumáról.

Szolcsák Gyula, a település független polgármestere az MTI többszöri megkeresésére sem nyilatkozott az ügyről.

Gyöngyössolymos képviselő-testülete egyébként két évvel ezelőtt nemkívánatos személynek nyilvánította a polgármester politikai ellenfeleit, és a városvezetőről cikket író két újságírót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik