Belföld

Népszavazás lesz vasárnap egy Fejér megyei település kettéválásáról

szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )

Népszavazást tartanak vasárnap Óbarok községben, mert Nagyegyháza településrész szeretne önálló önkormányzatot alakítani - tájékoztatta a Mányi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője csütörtökön az MTI-t.

Majoros Ildikó elmondta, hogy a Fejér megyei településen 670 választópolgár szavazhat 6-tól 19 óráig. A helyi népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több mint fele szavazott, és akkor eredményes, ha a szavazóknak több mint a fele a kérdésre azonos választ adott.

A nagyegyházai településrész leválását előkészítő bizottság vezetője, Kolozsvári Mihály az MTI érdeklődésére elmondta: szeretnék visszakapni a Nagyegyháza nevet. Hozzátette, hogy a 2010-es választások óta a településrésznek nincs képviselete az önkormányzatnál, és a kötelező feladatok ellátásán túl semmiféle fejlesztés nem történt a településrészen.

Megjegyezte, hogy egy januárban életbe lépett törvényváltozás miatt mindkét településrész lakói szavazhatnak, ami nagyban csökkenti a leválást biztosító többségi igenek valószínűségét.

Borbíró Mihály független polgármester hangsúlyozta, a kezdetek óta nem támogatja sem ő, sem a képviselő-testület Nagyegyháza elszakadását. Ennek okaként említette, hogy az előkészítő bizottság területi és vagyoni jellegű követelései meghaladják a szerintük arányos mértékűt.

A bizottsági elnök kijelentéseire reagálva elmondta: van képviselete Nagyegyházának, mert a külsős alpolgármester a településrészen lakik, másrészt az utóbbi években jóval több fejlesztés valósult meg Nagyegyházán, mint Óbarokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik