Belföld

Nem közeledik a cégvezetés és a sztrájkbizottság álláspontja

Tárgyalóasztalhoz ült a cégvezetés és a sztrájkbizottság csütörtök délután az ISD Dunaferr Zrt-nél, de az álláspontok nem közeledtek egymáshoz – tájékoztatta mindkét fél az MTI-t.

A menedzsment közleményében leszögezi: a tárgyaló felek korábbi álláspontja egyelőre változatlan, a munkabeszüntetés tovább folytatódik a vállalatnál, azonban mindkét fél kinyilvánította szándékát a tárgyalások folytatására. Hozzáteszik: pénteken újabb egyeztetésre kerül sor.

Mucsi Zoltán a sztrájkbizottság elnöke elmondta: a cégvezetés mereven ragaszkodik a 3,5 százalékos emeléshez és ismét felvetették a középtávú megállapodás kérdését. Utóbbihoz ragaszkodnak, mert addig nem lesz bérmegállapodás – tette hozzá.

Beszámolója szerint a középtávú megállapodás legkényesebb része a 13. és 14. havi bér kérdése, amelynek idei kifizetését el kívánják tolni 2014-re és 2015-re úgy, hogy közben 2014-ben ismét aktuális lenne arra az esztendőre járó kéthavi pluszbér. Ez egy többhónapos előkészítő munkát igényelne, mert a középtávú szerződésről jelen pillanatban „egyetlen sort sem láttak” az érdekvédők. Ráadásul a kollektív szerződést is módosítani kellene miatta – tett hozzá.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség hivatalos honlapján több érdekvédelmi szervezet is szolidaritását fejezte ki a dunaújvárosi munkavállalókkal. Így tett többek között a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Vasas Szakszervezeti Szövetség, az ILO és az IndustriAll Europe együttműködésében rendezett torinói nemzetközi tréning szakszervezeti résztvevői, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete, a veszprémi Valeo Autoelektromos Vasas Szakszervezet Alapszervezete, a Videoton Szakszervezeti Szövetség, a gyöngyösi B. Braun Vasas Szakszervezet, a pécsi Hauni Hungaria kft. dolgozói, a Kohász-Öntész Szakmai Bizottsághoz tartozó alapszervezetek, a VASAS Gép – és Járműipari Szakmai Bizottság, a szentgotthárdi Járműgyártók Szakszervezeti Bizottsága, a Visteon Hungary Kft.-nél működő Autóalkatrész-gyártók Vasas Szakszervezete, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete, valamint a Cseh Fémipari Dolgozók Szövetsége (OS KOVO).

Mucsi Zoltán csütörtök délelőtt elmondta: a munkabeszüntetés fegyelmezetten folyik, és már a kokszolóban is csatlakoztak hozzá a munkavállalók. A gyár egész területén rend van, kisebb atrocitásokról voltak, de „azokat gyorsan rövidre zártuk”.

Közölte: jelenleg a meleg- és hideghengermű áll, valamint a kiszállítás egy részén folyamatos a sztrájk. A kokszolóban dolgozók is csatlakoztak, de az alkalmazott technológia miatt ők csak minden nap 13 és 15 óra között szüntetik be a munkát.

A határozatlan idejű általános sztrájkot kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

A szakszervezetek a rendőrségen bejelentették jövő hétfőre tervezett megmozdulásukat, amellyel az ukrán alapanyag vasúton történő beszállítását kívánják megakadályozni. Ezen kívül jövő szerdán a budapesti orosz nagykövetség elé is demonstrációt szerveznek, amelyen előreláthatólag 400-500 ember vesz majd részt.

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje kedden az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írta, hogy a szakszervezeti követelés és a cégvezetés által ajánlottak között a különbség olyan kis mértékű, ami miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét.

Evgeny Tankhilevich cégvezető véleménye szerint a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről, és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket. A modernizációs projektek iránt a tulajdonos elkötelezett, de véleménye szerint azokat csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni.

Úgy vélte, a vállalatvezetés elfogadható mértékű bérajánlatot tett, erőn felüli kötelezettségvállalással. A cég vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban még 5,2 százalékos béremelést követelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik