Belföld

Hóhelyzet: télies útviszonyok és másodfokú riasztás Fejér megyében

ho-hoatfuvas-zalaban(210x140)(1).jpg (havazás, hóátfúvás, zala megye, )
ho-hoatfuvas-zalaban(210x140)(1).jpg (havazás, hóátfúvás, zala megye, )

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a havazás miatt Fejér megye területére február 22-én, pénteken.Az előrejelzések szerint 20 óra alatt 20 centimétert meghaladó csapadék hullhat a megye területén.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint több hullámban (a második hullám péntek estétől, a harmadik szombat estétől valószínű délnyugat felől) várható csapadék, amely eleinte a legtöbb helyen hó lesz, majd a szilárd csapadék egyre inkább nyugat felé szorul vissza. Szombat délutántól, estétől inkább már csak a Dunántúl nyugati felén várható havazás, míg a Tiszántúlon már péntek délutántól az eső lesz a jellemző. A két terület között vegyes halmazállapotú csapadékra (hó, havas eső, eső, átmeneti jelleggel fagyott eső, esetleg kis eséllyel ónos eső) van kilátás- olvasható a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében.

Szombat éjfélig a Dunántúlon 10-30 centiméteres hótakaró is létrejöhet átmenetileg. A lehulló hó a kelet felől érkező enyhébb levegő miatt egyre több helyen olvadni kezd vagy elolvad. Az intenzív havazás és a várható lehullott hó mennyisége miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szombatra Fejér megye területére.

A katasztrófavédelem ezúton is felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel közlekedjenek. Tartsanak biztonságos követési távolságot. Vezessenek körültekintően, megfelelően megválasztott sebességgel és óvatosan! Ha elakadnak a 105-ös segélyhívón kérhetnek segítséget.

A közutak és a közterületek síkosság mentesítésén az illetékes szervezetek folyamatosan dolgoznak, de fontos a lakosság szerepe is a balesetek megelőzésében.

A járdák síkosság mentesítéséről az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia. Ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztítása az ő feladata.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint február 22-én, pénteken reggel 6:00 órától 14:00 óráig a téli időjárással összefüggésben három alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit Fejér megyében. Kora reggel az M7-es autópályán, Polgárdi magasságában borult árokba egy terepjáró. A balesetben hárman könnyebben sérültek. Délelőtt Polgárdi belterületén csúszott árokba egy személygépkocsi, sérülés nem történt. A 62-es főúton, Seregélyes-Szőlőhegynél egy furgon sodródott az árokba, és félig az útra lógott. A járművet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók húzták ki az árokból. Sérülés szerencsére ebben az esetben sem történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik