Belföld

Haza és Haladás: Magyarország újra válságban van

A Haza és Haladás Egyesület szerint az Európai Bizottság előrejelzése alapján kijelenthető, hogy Magyarország újra válságban van.

A Bajnai Gordon vezette egyesület az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: a gazdaság állapota rosszabb, mint 2010 tavaszán volt, amikor a Bajnai-kormány átadta hivatalát Orbán Viktornak.

A bizottság jelentése alátámasztja a Haza és Haladás Alapítvány által jelzett forgatókönyvet, amely – a gazdaságpolitika változatlansága mellett – Magyarországra vár: a tavalyi, 1,7 százalékos GDP-csökkenés után idén is zsugorodik a gazdaság, és 2014-ben is csak stagnálással számolhatunk – közölték.

A Haza és Haladás szerint a járulékcsökkentő program sikertelensége és a rosszul végrehajtott rezsicsökkentés miatt leállnak a beruházások, ami kedvezőtlen hatással lesz a munkaerőpiacra, a munkanélküliségi ráta 11 százalék körüli szinten áll be, miközben a foglalkoztatottak száma sem nő.

Idén 1,1 százalékkal esik vissza a lakosság fogyasztása, a fogyasztást terhelő adók növekedése miatt a forint tovább veszít értékéből: az infláció várható mértéke a 4 százalékot is meghaladja majd – olvasható a közleményben.
Hozzátették: az Orbán-kormány elbukta az államadósság ellen hirdetett harcot, az adósság idén a nemzeti össztermék 78,7 százalékáig emelkedhet vissza.

Ha a kormánynak “mázlija lesz” és egyetlen új, külső kockázat sem leselkedik idén a magyar gazdaságra – azon az alapvető kockázaton túl, amit az unortodox gazdaságpolitika jelent -, 2013-ban 350 milliárd forintos lyukat kell betömni ahhoz, hogy a hiány 3 százalék alatt maradjon. A kormány által kitűzött 2,7 százalékos deficitcél teljesülése pedig további 90 milliárdos kiigazítás igényelne – írta a Haza és Haladás Egyesület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik