Belföld
autopalya-dugo(430x286)(1).jpg (autó, dugó, autópálya, cégautó, )

E-útdíj: megjelent az új kormányhatározat

Farkas Csilla
Farkas Csilla

szerkesztő. 2013. 02. 22. 20:37

Az e-útdíj-rendszert egy sajátos közbeszerzési eljárás, a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésekre használható "minősített beszerzési eljárás" keretében szerzi be az állam.

Korábban a témában:

A pénteki Magyar Közlönyben olvasható kormányhatározat egyebek között tartalmazza, hogy az e-útdíj díjszedési rendszerének kiépítését a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. koordinálja, továbbá a nemzeti fejlesztési miniszternek nem kell gondoskodnia arról, hogy a finanszírozásba utólag uniós forrást vonjanak be.

Ez már a harmadik kormányhatározat, amely az e-útdíj kiépítéséről intézkedik. Az első tavaly május elején született, és a kiépítésre közbeszerzést írt elő, kitérve az uniós források utólagos bevonására is. A második határozat múlt szeptember közepén jelent meg, meghatározta a költségeket 42 milliárd forintban, és tartalmazta a kilométerenkénti tarifákat is.

A mostani, harmadik határozat is tartalmazza a közbeszerzési kötelezettséget a szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére, de ez már minősített eljárás lesz. Ilyet az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő, vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésre lehet kiírni. A minősített beszerzések szabályait kormányrendelet tartalmazza.

A minősített közbeszerzést is az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. írja ki, az állam nevében.

A NISZ mint integrátor – a nemzeti fejlesztési miniszter irányítása alatt – összeállítja az e-útdíj-fizetési rendszert, gondoskodik a minőségbiztosításról, valamint a mérnöki feladatok ellátásáról.

Az a cég, amely a minősített közbeszerzésen elnyeri az eszközök szállítási jogát, ez év július 1-jétől egy éven át köteles az e-útdíj bevezetését szakértői tanácsadással támogatni. A cél, hogy az ÁAK képes legyen július 1-jétől folyamatosan működtetni a díjszedési rendszert.

Az új határozat – az idei költségvetési törvény megfelelő helyére utalva – megerősíti a 42 milliárd forintos kiépítési költséget. Végül a kormány kötelezi a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a NISZ finanszírozásáról, a nemzeti fejlesztési, valamint a közigazgatási és igazságügyi minisztert pedig arra, hogy dolgozzák ki a szükséges – a technológia-semleges rendszer július 1-jei bevezetésére vonatkozó – jogszabályokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.