Belföld

Döntenek a római-parti gátról

római part (római part)
római part (római part)

A római-parti árvízvédelmi mű továbbtervezéséről, a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási díjemelés hatályon kívül helyezéséről és a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselőcsoportjának jogállásáról dönthet mai rendes ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A Királyok útja-Nánási út nyomvonalon húzódó 3,1 kilométeres védvonalat három szakaszra osztva tervezték, a nyomvonal nagy részén alumínium betétpallós szerkezetet javasol a tervező. A védmű magasságát 954 centiméterben határozhatja meg a testület. Az eredeti elképzelésekről itt olvashat.

Az LMP azt javasolja a fővárosi és a III. kerületi önkormányzatnak, hogy álljon el a Római-parti árvízvédelmi mű továbbtervezési tervétől a természeti értékek védelme érdekében. Szél Bernadett, a párt parlamenti képviselői csoportjának vezetőhelyettese, Heltai László az LMP szóvivője és Várnai László önkormányzati ügyvivő közleményükben azt írták, nem kell közpénzből magánérdeket szolgáló gát a Római-partra.

Közlésük szerint míg Horvátországban buldózerekkel bontják el az illegálisan épült nyaralókat, addig Magyarországon a szabálytalanul épült ingatlanok tulajdonosai központi jutalmat kapnának: 4 milliárd forintból védenék meg ártéri vagy hullámtéri építményeiket. Az ártérre és hullámtérre felelőtlenül és szabálytalanul építkezőknek szerintük nem jár védelem, különösen nem adófizetők milliárdjaiból.

Hatályon kívül helyezheti a közgyűlés települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatási díjról szóló tavaly decemberi rendeletét, így idén is a 2012-as tarifák maradnának érvényben.

Egy a közgyűlés napirendjén szereplő, de még nem kézbesített előterjesztés szerint dönthetnek a képviselők a Párbeszéd Magyarországért fővárosi képviselőcsoportjáról. A párt jelezte, hogy megváltoztatja a nevét, ugyanakkor az LMP is közölte, hogy megszűntnek tekinti a frakcióját, miután annak mindhárom tagja kilépett az LMP-ből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik