Belföld

30 centiméter hó is eshet

havazás (hóesés, havazik, hózápor, )
havazás (hóesés, havazik, hózápor, )

Szombat éjfélig még több helyen akár 30 centiméter hó is eshet, de azután az enyhülés hatására olvadni kezd - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésből.

A meteorológiai szolgálat szombatra négy megyére – Komárom-Esztergom, Fejér, Vas és Zala – narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás miatt. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat.

Emellett Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken a szombaton lehulló hó mennyisége a 10 centimétert is meghaladhatja.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében kifejtette: több hullámban (először péntek estétől, majd szombat estétől délnyugat felől) várható csapadék. Eleinte – az Alföld kivételével- a legtöbb helyen hó valószínű. Szombat délutántól, estétől inkább már csak a Dunántúl nyugati részén várható havazás, míg az Alföld nagy részén már péntek estétől az eső lesz a jellemző. A két terület között vegyes halmazállapotú csapadékra (hó, havas eső, eső, átmeneti jelleggel fagyott eső, esetleg kis eséllyel ónos eső) egyaránt számítani lehet.

Összességében szombat éjfélig a Dunántúlon, a Duna-Tisza-köze nyugati határán és az Északi-középhegység nyugati részén átmenetileg mintegy 10-30 centiméteres hótakaró is kialakulhat. A lehulló hó viszont a kelet felől érkező enyhébb levegő miatt egyre több helyen olvadni kezd vagy elolvad. Eleinte az Alföldön és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkésőbb, illetve a legkisebb eséllyel az Alpokalján várható olvadás.

A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet arra, hogy ismét mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (annak mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés adódhat.

Többnyire csak nedvesek az utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. folyamatosan dolgozik az utak takarításán, ennek köszönhetően a főutak többnyire csak vizesek vagy sónedvesek, de Balassagyarmat környékén vannak hókásás, jégbordás szakaszok is.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közleményében azt írta: a legfrissebb jelentések szerint továbbra is változó intenzitással havazik Pest, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye számos pontján. Sokfelé a havazás azonban havas esővé alakult át.

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy az esti és éjszakai órákban a hőmérséklet csökkenésével a folyamatos sószórás ellenére bárhol kialakulhatnak síkos útszakaszok.

A téliesebb útviszonyokra való tekintettel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek. A közlekedők az aktuális útviszonyokról friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik