Belföld

Szenzációhajhász hírek miatt egyeztetne a médiabiztos

Az utóbbi időben közzétett, öngyilkosságokról szóló szenzációhajhász tudósítások miatt Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos egyeztetést kezdeményezett nyolc szakmai érdekképviseleti szervezettel. Erről a biztos hivatala tájékoztatott csütörtökön.

A biztos az eljárást a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének panasza alapján indította el. A kezdeményezéshez csatlakozott a Lélekben Otthon Alapítvány is. A szervezetek szerint az utóbbi időben egyes televíziós és internetes tudósítások az öngyilkosságot olyan nemkívánatos módon jelenítették meg, amelyek krízishelyzetben lévő embereket arra ösztönözhettek, hogy önmaguk ellen forduljanak.

A tudósításokban a helyszín bemutatása, az elkövetési mód ismertetése, az öngyilkosság vélt vagy valós okainak találgatása, az öngyilkosságnak mint a szülőket megbüntető bosszúnak bemutatása ellentétben áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a média- és hírközlési biztos 2012 márciusában közzétett ajánlásával. Ez a megjelenítési mód az olvasók, nézők jelentős részének érdeksérelmét eredményezte – állapították meg.


Bodonovich Jenő – Fotó: MTI / Soós Lajos

A panaszos egyesületek azt is kifogásolták, hogy a tudósításokban nem szerepelt a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített telefonszám, amelyen szakemberek nyújtanak segítséget a rászorulóknak.

A média- és hírközlési biztos az egyeztetési eljárásról a médiatörvény előírásainak megfelelően tájékoztatta az érintett médiumokat. A nézői, olvasói érdekek képviseletében pedig javaslatot fog kidolgozni a témában, figyelembe véve a szakmai szervezetek és az érintett médiumok észrevételeit is.

A biztos az egyeztetési eljárásba bevonta a Magyar Lapkiadók Egyesületét, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületét, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületét, a Magyar Újságírók Országos Szövetségét, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségét, a Protestáns Újságírók Szövetségét, a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségét és a Magyar Újságírók Közösségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik