Belföld

Ötvenkét évig vártunk rá

elefantbebi-az-anyjaval(960x640)(1).jpg (elefánt, elefántbébi, )
elefantbebi-az-anyjaval(960x640)(1).jpg (elefánt, elefántbébi, )

Utoljára 1961-ben született elefántborjú hazánkban. Őt Quinbának hívták, és először Hollandiában, majd Franciaországban élt. A most Valentin-napon Budapesten született elefántkislánynak még nincs neve. Viszont jól van. Kicsit szőrös, kicsit ráncos, és nagyon rá van cuppanva anyukájára.

Ritka az a sajtóesemény, ahol sok hangos „jajdeédi”, „nézdmárhogymegy”, „milyencukiiiiiiii” felkiáltást hall az ember. Most csütörtökön, a budapesti elefántborjú első hivatalos bemutatkozásán nem volt hiány a gügyögésben. A kis magyar agyaros aranyos. (Elnézést.) Ezt kétségtelen. Viszont lámpaláza sincs – „premierje” során a tucatnyi ámuldozó fotós, kameraman és újságíró sem tudta zavarba hozni. Folyamatosan mamája nyomában járt-kelt, amikor anyu hirtelen irányt váltott, ő tolatott, botladozott, szaladt, de végig rajta lógott.

Nem érdekelte az anyja

Szerencsére. Ugyanis az elefántbébi élete kicsit nehézkesen indult. Először is hónapokkal korábban született, mint azt az állatorvosok várták. Az indiai elefántok nagyjából 18-22 hónapos vemhességi ideje ugyanis megnehezíti a pontos előrejelzést, főleg, amikor nem lehet belőni, hogy mikor találtak egymásra az elefántszülők. Másodszor, amikor a kicsi megszületett, levegőnek nézte Angele nevű anyját. Sőt, a mama helyett egy ajtó tetszett meg neki, azt nyalogatta, ahhoz bújt.

Az ajtó azonban nem szoptatta meg, pedig az létfontosságú a borjaknál. Az állatkertesek mindenféle trükköt bevetettek, de aztán pár nap múlva megjött az áttörés: az ormányos baba rácuppant az anyjára, és azóta se nagyon ereszti.

Az állatkerti látogatók hivatalosan jövő hétfőtől, február 25-től nézheti meg. De talán addig is elcsíphetik pár percre, ha az időjárás sem tart be a kicsi napi egészségügyi sétájának.

Nevenincs, de legyen – ön is segíthet!

Az elefántkislánynak egyelőre nincs neve. Az állatkert a hozzájuk beérkezett rengeteg javaslat közül kiválasztott hatot, a leendő látogatókat pedig arra kérik, hogy legyenek ők a döntnökök, segítsenek kitalálni, melyik legyen a befutó. A Hír24 olvasói is szavazhatnak címlapunkon. A szavazás hétfő reggelig tart, a végeredményt jövő héten közlik.

A következő nevek közül lehet választani:

Asha – Indiában használatos, szanszkrit eredetű név, jelentése „remény”

Anita – Indiában is használatos név, jelentése „báj”

Angyal – ez a név az anyaállat, Angele nevére utal

Amelie – népszerű francia név, az anyaállat francia származására utal

Aishwarya – Aishwarya Rai híres indiai színésznő, ez az egyik legnépszerűbb női név Indiában

Aurora – jelentése „hajnal”, a kiselefánt hajnali születésére utal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik