Belföld

Országosan egyedülálló kezdeményezés Székesfehérváron

Alakuló ülését tartotta szerdán délután a Nemzetpolitikai Tanácsadó Testület a Városházán.

A héttagú testület feladata, hogy a határokon túl élő magyarsággal, valamint Székesfehérvár városának a magyar nemzet életében betöltött szerepével kapcsolatos ügyekben javaslatokat tegyen, és véleményt alkosson. A tanácsadó testület elnöke Róth Péter alpolgármester.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. október 12-én döntött a Nemzetpolitikai Tanácsadó Testület létrehozásáról. A szervezet feladata, hogy a határokon túl élő magyarsággal, Székesfehérvár városának a magyar nemzet életében betöltött szerepével kapcsolatos ügyekben javaslatokat tegyen és véleményt alkosson.

A Közgyűlés Székesfehérvár polgármesterét, Dr. Cser-Palkovics Andrást hatalmazta fel, hogy a Nemzetpolitikai Tanácsadó Testület tagjait felkérje. A héttagú testület tagja Deák Lajosné önkormányzati képviselő, Szabó Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés volt elnöke, Dr. Lukácsy József és Fazakas Attila Levente a városi önkormányzat Humán Közszolgálati Szakbizottságának tagjai, valamint Prekrit Judit és Schreiner János, akik több civilszervezet keretében foglalkoznak a határon túl élő magyarság sorsával. A tagok megbízatása 2014. október 31-ig tart.

A Nemzetpolitikai Tanácsadó Testület elnöke Róth Péter alpolgármester, aki az alakuló ülésen kiemelte: „Székesfehérvárnak, az ország történelmi fővárosának meghatározó szerepe van a magyar nemzet életében. Ez feladatot és felelősséget jelent. A lokálpatrióta szemlélet, a Fehérvár- és a magyarság-tudat erősítése a cél. Szeretnénk elérni, hogy az év végére, a testület munkájának köszönhetően, elkészüljön a város nemzetpolitikai stratégiája.”

A grémium tagjai egyetértettek abban, hogy azokat a pontokat kell megkeresni határon innen és határon túl, ami összeköti az embereket. Egy értékálló nemzetpolitikai program megalkotása jó alapot jelent a mindenkori városvezetésnek.

A Nemzetpolitikai Tanácsadó Testület szerdai, alakuló ülésén megalkotta a Szervezeti és Működési Szabályzatot, majd személyi kérdésekben döntöttek. A tagok Deák Lajosné önkormányzati képviselőt választották alelnöknek. Ezt követően szóltak az idei évben elérendő célokról és megszavazták az üléstervet is, amely szerint nyolc alkalommal találkoznak a testület tagjai a 2013-as évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik