Belföld

Kövér jelöl az LMP-s helyekre

Nem sikerült megegyezniük az LMP-frakció megszűnése kapcsán megüresedő jegyzői és bizottsági pozíciók betöltéséről a Fidesz, a KDNP, az MSZP és a Jobbik képviselőinek, így ezekre Kövér László házelnöki jogkörében tesz javaslatot hétfőig.

Kövér László a jelölést megelőzően további egyeztetéseket tart a független képviselőkkel is, és az elnöki jelölést követően akár már jövő hétfőn szavazhatnak is az Országgyűlés új jegyzőjéről, valamint a bizottsági tisztviselőkről és tagokról – mondta el Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A napirendtervezet szerint a jövő héten kétnapos ülést tart az Országgyűlés. Hétfőn a napirend előtti felszólalásokat és az interpellációkat követően lehet a titkos szavazás az új országgyűlési jegyző személyéről, majd kétoldalú egyezményekről döntenek a képviselők.

Választókerületek, médiatörvény és Malév a jövő héten

Ezt követően négy törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról szavaz a parlament: az önkormányzatok törvényességi felügyeletéről szóló, a választókerületek területi beosztását megváltoztató, valamint a jogi segítségnyújtásról szóló és a szellemi tulajdonról szóló javaslatokról. Ezután dönthetnek a képviselők az új bizottsági tisztségviselőkről és tagokról.

A határozathozatalokat követően többek között az alaptörvény negyedik módosításának, valamint a bírák nyugdíjkorhatáráról szóló törvényjavaslatnak a részletes vitájával, valamint a médiatörvény módosításának általános vitájával zárul a hétfői ülésnap.

Kedden a határon túli magyarokra vonatkozó feladatokról szóló beszámoló, valamint a szociális közműszolgáltatás kialakításáról szóló törvényjavaslatok általános vitájával folytatja a munkát az Országgyűlés. Az utolsó napirendi pont pedig a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló bizottság jelentésének megtárgyalása lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik