Belföld

Kevesebb autós, több tömegközlekedő

47-es villamos (villamos, 47-es villamos)
47-es villamos (villamos, 47-es villamos)

Hosszú évek után megfordult a trend, kicsit többen járnak busszal, villamossal, metróval, mint kocsival a fővárosban – állítja a BKK-vezér.

Míg a rendszerváltás környékén a fővárosiak csaknem 85 százaléka használta a tömegközlekedést, addig 2008-2009-re ez a szám már nem érte el az 50 százalékot, tavaly viszont 55 százalék felé emelkedett – nyilatkozta Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Kossuth Rádió Krónikájának.

Azzal magyarázta a változást, hogy a válság nyomán drágult az üzemanyag, miközben 2010 óta nem volt jegyáremelés és járatritkítás a BKV-nál.

Vitézy Dávid a BKK a jegyeladásokból következtetett erre, de a közeljövőben pontosabb felmérést is készítenek.

A vezérigazgató elmondta azt is, szombattól a 2-es villamos sűrűbben, a 2/a pedig hosszabb útvonalon jár. Jövő héttől kezdődően már minden villamos, amely elindul a Jászai Mari térről, az a Közvágóhídig, tehát a Rákóczi-híd pesti hídfőjéig közlekedik. A BKK tájékoztatása szerint a 2-es villamos vonalán nyolc százalékkal lesz sűrűbb a menetrend szombattól.

A 2-es villamosok hétvégén részt vesznek az Idegenvezetői világnapon is. Délután városvezető túrák tehetők a dunaparti járművel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik