Belföld

Kálmán Olga megtörte az erkölcstan reformerét

Keszei Sándor (Keszei Sándor)
Keszei Sándor (Keszei Sándor)

"Nagyot hibáztunk és visszaszívjuk az egészet" - e szavakkal vonta vissza az ATV Egyenes Beszéd című műsorában  az erkölcstanról szóló javaslatot a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke.

A MSZOE azt javasolta, hogy az erkölcstan tantárgy oktatására csak erős hivatástudattal rendelkező és feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehessen alkalmazni. Olyat, aki példás családi életet él, nem elvált, nem él élettársi kapcsolatban és legalább egy, házasságban született vagy örökbe fogadott gyermeket nevel, nincs káros szenvedélye, nem dohányzik, nem alkoholizál, mentes a szexuális aberrációktól, otthonában sem néz szexfilmeket. Az egyesület elnöke az FN24-nek elmondta, a kritériumoknak ő maga sem felelne meg maradéktalanul, de legalább tíz olyan ismerőse van, aki igen.

Keszei Sándor szerda este az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt. Elmondta, nem érti a felháborodást, ugyanis állásfoglalásukat jogszabályok alapján, illetve a hozzájuk érkezett szülői panaszok alapján állították össze. Példaként kiemelte, hogy a család meghatározásához a családvédelmi törvényt vették alapul, amely szerint “család csak az, amelyben egy férfi és egy nő házasságból született gyermek van”.

A szülői panaszok között pedig volt olyan, amelyben azt kifogásolták, hogy az iskolaigazgató szexfilmet néz. Keszei többször elmondta: a feddhetetlenséget igazoló kérdőív – amelynek alapján eldöntenék, melyik pedagógus alkalmas az erkölcstan oktatására – a pedagógusokat védené meg az esetleges szülői kifogásoktól, támadásoktól. De kiemelte, állásfoglalásuk csak egy ajánlás, amelyet azzal küldtek el a minisztériumnak, hogy döntsenek róla.

Az interjú végén aztán váratlanul azt mondta: “Nagyot hibáztunk és visszaszívjuk az egészet”. Megjegyezte ugyan, hogy többen támogatták az általuk megfogalmazottakat, de – mint mondta – a műsorban felhozott érvek és a sajtóvélemények hatására visszavonja az egyesület állásfoglalását. Azt mondta: az erkölcstan oktatása különleges dolog a magyar közoktatásban, “az első generációt most építjük föl, és se a rendelet nem jó, se a kerettanterv nem jó arra, hogy ez hiteles legyen”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik