Belföld

A kokszolóban dolgozók is sztrájkolnak

A Dunaferrnél szerdán kezdődött határozatlan idejű munkabeszüntetés fegyelmezetten folyik, és már a kokszolóban is csatlakoztak ahhoz a munkavállalók - tájékoztatta csütörtökön a sztrájkbizottság elnöke az MTI-t.

Mucsi Zoltán elmondta: a gyár egész területén rend van, kisebb atrocitások voltak, de “azokat gyorsan rövidre zárták”. Több helyen a vezető beosztású munkavállalók felelősségre vonták beosztottjaikat a sztrájkot hirdető kék szalag kitűzése miatt.

Közölte: jelenleg a meleg- és hideghengermű áll, valamint a kiszállítás egy részén folyamatos a sztrájk. A kokszolóban dolgozók is csatlakoztak, de az alkalmazott technológia miatt ők csak minden nap 13 és 15 óra között szüntetik be a munkát.

A határozatlan idejű általános sztrájkot kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

A szakszervezetek a rendőrségen bejelentették jövő hétfőre tervezett megmozdulásukat, amellyel az ukrán alapanyag vasúton történő beszállítását kívánják megakadályozni. Ezen kívül jövő szerdán a budapesti orosz nagykövetség elé is demonstrációt szerveznek, amelyen előreláthatólag 400-500 ember vesz majd részt.

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje kedden az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írta, hogy a szakszervezeti követelés és a cégvezetés által ajánlottak között a különbség olyan kis mértékű, ami miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét.

Evgeny Tankhilevich cégvezető véleménye szerint a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről, és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket.

A modernizációs projektek iránt a tulajdonos elkötelezett, de véleménye szerint azokat csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni. Úgy vélte, a vállalatvezetés elfogadható mértékű bérajánlatot tett, erőn felüli kötelezettségvállalással.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése nem ért egyet azzal, hogy a munkavállalók a jelenlegi gazdasági helyzetben a sztrájk révén gyakorolnak nyomást a tulajdonosokra, de tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, és nem kívánja korlátozni – állt a közleményben.

A cég vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban még 5,2 százalékos béremelést követelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik