Belföld

Erkölcstanoktatás: nincs egyetértés a szülők között

Nem osztja az MSZOE nagy meglepetést okozó álláspontját három másik szülői szervezet.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolta, hogy erkölcstan tantárgy oktatására csak erős hivatástudattal rendelkező és feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehessen alkalmazni.

A szervezet elnöke kifejtette, hogy nem taníthatnának erkölcstant akik elváltak, élettársi kapcsolatban élnek, vagy nincs gyerekük, vagy aki dohányzik, alkoholizál vagy szexfilmet néz otthon.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, valamint a Szülői Hálózat erre reagálva közleményt adott ki. E szerint országos lefedettséggel működő szülői szervezetekként közös álláspontot fogalmaztak meg az erkölcstan oktatásával kapcsolatosan, amelyről azonban hangsúlyozzák, nem minden szülő véleménye, hanem saját tagjaiké, ugyanakkor jogi és szakmai alapokon áll.

A gyermekjog a legfontosabb

Mint írták, a hit- és erkölcstan oktatása tekintetében szervezeteik azt tekintik a legfontosabbnak, hogy mind a tananyag kialakítása során, mind az oktatás folyamatában tekintsék elsődlegesnek az ENSZ – Magyarország által is ratifikált – gyermekjogi egyezményében foglaltakat.

Az egyezmény betűjének és szellemének megfelelően elvárják, hogy a hit- és erkölcstan oktatása biztosítsa a gyermek lelkiismereti és vallásszabadságát, az oktatási folyamatban származásuk, meggyőződésük, vallásuk, véleményük miatt semmifajta hátrány ne érhesse őket.

Emberi jogokat sért az MSZOE  feltétel-listája

Elvárják azt is, hogy ugyanez az egyenlő jog megillesse a tanárt is, hiszen alapvető emberi jogai az oktatás egyetlen szereplőjének sem csorbulhatnak – szögezték le, kitérve arra az elvárásukra, hogy az oktatási folyamat szereplői – oktatásirányítás, tanárok, diákok, szülők – vegyék figyelembe: ezen emberi jogaik gyakorlásának egyetlen korlátja, hogy mások emberi jogait nem korlátozhatják.

A három szervezet elutasít minden olyan diszkriminatív megnyilvánulást a nyilvánosság előtt és az iskolában egyaránt, amely akár a diákok, akár a tanárok emberi jogait sérti. Az MSZOE nyilvánosságra hozott állásfoglalása éppen ilyen elemeket tartalmaz – állapították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik