Belföld

Börtönbüntetést kaphat, aki trükközik a diákigazolvánnyal

Az diákigazolvány-matriácák feketepiaca fellendült, ám az illegális okmányt az ellenőrök kiszúrhatják.

Az apróhirdetési oldalakon ismét felbukkantak a hamis diákigazolvány-matricát kínáló felhívások. Általában 5-6-8 ezer forintért lehet vásárolni a feketepiacon az érvényesítőt. Sokan így szeretnének spórolni az útiköltségeken azután is, hogy hallgatói jogviszonyuk megszűnt, mivel így havonta több mint tízezer forintot is megtakarítanak. Nem kell sokáig kutakodnunk az interneten, percek alatt találunk eladó, illegális matricát, mellyel „érvényesíthetjük” okmányunkat. Mégsem ajánlatos, mert a lebukás veszélye egyre nagyobb, s akár börtönbüntetés is lehet a potyázás vége, méghozzá hivatalos okmánnyal való visszaélés ürügyén.

Lebukás esetén az adott Volán társaság, a MÁV és a BKV is feljelentést tehet, emellett a hatályos pótdíjat is kifizetteti a trükkös bliccelővel és természetesen elveszik az igazolványt is. A procedúra vége egy év felfüggesztett börtönbüntetés.

A trükkre már az iskolák és a kalauzok, valamint a jegyellenőrök is rájöttek. Figyelik a diákigazolványt kibocsátó iskola és a matrica kódja közti eltérést, vagy a matricán az átragasztás nyomait. A csalók általában átveszik az oktatási intézménytől a matricát, majd bejelentik, hogy elvesztették azt, így újat igényelnek, az előzőt pedig eladják. A legtöbb egyetemen már a tanulmányi osztály munkatársa ragasztja rá az érvényesítőt a kártyára, s így adja át a hallgatónak.

Külföldön kártyaleolvasóval szűrik a csalókat

A diákigazolványos csalás nem magyar találmány. Angliában és Amerikában is próbálják kijátszani a rendszert a diákok. Számtalan hirdetési oldalon kínálnak hamis diákigazolványokat szerte a világon. Nagy-Britanniában általában 10 és 40 font, vagyis 3 400 és 13 600 ezer forint közötti összegért lehet hozzájutni az eredetihez igen hasonló okmányhoz.

A megrendelők kiválasztják a megfelelő kártyaformátumot, feltöltenek magukról egy fotót, és megadják az adataikat. Fizetés után már postázzák is nekik a személyre szabott okmányt. A csalók némi felárért akár hologramos igazolványt is készítenek, és mivel az érdeklődők többnyire a profi másolatokat keresik, a hamisítók havonta százezreket, sőt milliókat zsebelnek be ügyfeleiktől.

A hamis kártyákkal azonban könnyen lebukhatnak az áldiákok: az Egyesült Államokban, ahol szintén virágzik az igazolványbiznisz, egyre több gimnázium és egyetem bejáratához szerelnek kártyaleolvasót, amely még a legprofibb hamisítványokat is kiszűri. Ez a módszer egyébként már hazánkban is működik olyan intézményeknél, cégeknél, ahol igénybe lehet venni diákkedvezményt. Külföldön egy-két iskolában egészen furcsa indok miatt trükköznek a diákok az igazolványokkal, erről itt olvashatsz bővebben.

Itthon elsősorban az utazási kedvezmények miatt hamisítják a plasztikkártyát. Az internetes apróhirdetési oldalakon százával jelennek meg hirdetések, amelyek 10-20 ezer forintért kínálják az érvényesítő matricákat – írja az eduline.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik