Belföld

A pszichiátriát is fejlesztik a fehérvári kórházban

Megkezdődik a rehabilitációs ellátás fejlesztése hét közép-dunántúli egészségügyi intézményben. A több mint kétmilliárd forintos beruházást konzorciumban valósítják meg.

A konzorciumot vezető Fejér Megyei Szent György Kórház főigazgatója, Csernavölgyi István a keddi projektindító ülésen elmondta: Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyékben valamennyi rehabilitációs szolgáltatást nyújtó intézményt megkeresték, hogy csatlakozzon a projekthez. Kilencen jelezték részvételi szándékukat, végül szakmailag hetet támogattak.

A több mint kétmilliárd forintos fejlesztést 2015. január 31-ig kell befejezni. A konzorciumban Fejér Megyei Szent György Kórház mellett a Veszprém megyei Balatonfüred, Pápa, Tapolca és Zirc, a Komárom-Esztergom megyei Kisbér, illetve a Fejér megyei Ráckeresztúr intézményei vesznek részt.

Csernavölgyi István a konzorciumi szerződés tavalyi aláírásakor közölte: a pályázat a különböző rehabilitációs szakterületek megerősítéséről szól: addiktológia, kardiológia, légzés- és mozgásszervi rehabilitáció, pszichiátriai rehabilitáció. Segítségével a régióban a rehabilitációs ellátásokat össze tudják hangolni.

A Ráckeresztúron működő Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Fiatalkorúak Drogterápiás Intézete a 400 millió forintból új intézményegységgel bővül, ahol 30 drogproblémával küzdő fiatalkorú fiú hosszú távú, bentlakásos kezelését tudják biztosítani.

A székesfehérvári kórházban 662 millió forintból a pszichiátriai rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztik.

A Komárom-Esztergom megyei Kisbéren a pályázattal elnyert 256 millió forintos támogatásból emeletráépítéssel egy új, 30 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztályt alakítanak ki, valamint a meglévő rehabilitációs osztályon ötágyas, szubintenzív kórtermet létesítenek, ahol a súlyos agysérülteket látják el.

A Balatonfüreden működő Állami Szívkórház a jelenleg is működő kardiológiai rehabilitációs ambulanciát kívánja fejleszteni 20 millió forintból.

A zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet 21 millió forintból fejleszti a mozgásszervi rehabilitáció fekvőbeteg-szakellátását, a kardiológiai rehabilitáció járóbeteg-szakellátását és a fizioterápia járóbeteg-szakellátását.

A pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő mozgásszervi rehabilitációs osztályát felújítják, bővítik, akadálymentesítik, valamint orvostechnikai műszereket és eszközöket vásárolnak 151 millió forintból.

A tapolcai kórházban az elnyert 559 millió forintból a szakellátási profilt ambuláns kardiológiai rehabilitációs szakrendeléssel bővítik. Javul a légzésrehabilitációs ellátás is az infrastrukturális fejlesztéseknek és a humán erőforrás területén történő szakmai továbbképzéseknek köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik