Belföld

A Jobbik elítéli a faji listázást

Az ELTE-s listával nem foglalkozik az ellenzéki párt.

Az atv.hu kedden arról írt: a hallgatói önkormányzat éveken át listázta az új hallgatókat az ELTE Bölcsészettudományi karán, a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték.

Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki, míg az ELTE rektorhelyettese azt mondta, ha ez megtörtént, az nem egyetemi, hanem rendőrségi ügy – olvasható a hírportálon.

Fábri György, az ELTE kommunikációs rektorhelyettese az MTI kérdésére azt közölte: az egyetem azonnali vizsgálatot indított az esetleges hallgatói listák ügyében, és minél előbb tisztázni szeretné a helyzetet.

Jobbik: nincs megszólalási kényszerünk

A Jobbik nem foglalkozik az ELTE bölcsészkara hallgatói önkormányzatának “állítólagos” belügyeivel, de elítéli a faji, vagy etnikai alapon történő listázást – mondta kérdésre válaszolva szerdai sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy nem érzi-e a Jobbik érintettnek magát az ügyben, mivel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi kara hallgatói önkormányzatának több korábbi elnöke is jelenleg jobbikos politikus, Dúró Dóra úgy válaszolt: a Jobbiknak nincs köze az ELTE BTK HÖK belügyeihez és nincs megszólalási kényszerük ebben az ügyben. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az érintettek cáfolták a megjelent híreket és jogi útra terelik az ügyet.

Bár a listázás ügye még le sem csengett, itt az újabb jobbikos botrány, képviselőjük, Zagyva György Gyula a Parlament folyosóján megszólalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik