Belföld

Tanúk: Bándy Katának nem volt új kapcsolata – videó!

Bándy Kata rokonai és ismerősei kizártnak tartják, hogy kapcsolatban állt volna P. Lászlóval.

Ennek azért van jelentősége, mert támadója, az ügyben aljas indokból elkövetett emberöléssel és kifosztással vádolt P. László azt a bíróságon ismertetett korábbi vallomását tartotta fenn, amely szerint Bándy Katát már hetekkel a gyilkosság előtt megismerte egy parkban.

A gyilkosságot elismerő, a büntethetőséget kizáró kóros elmeállapotban nem szenvedő férfi állítja: nemcsak találkozgatott, hanem csókolózott és szeretkezett is a fiatal nővel, akit aznap éjjel kérdőre vont, miért mindig csak esténként lehetnek együtt. Vallomása szerint ekkor indulatba jött, és puszta kézzel megfojtotta.

A vádiratban ezzel szemben az áll, hogy a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát tavaly július 8-án, hajnali két órakor pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg P. László, majd egy játszótérre kényszerítette. Közösült vele, s közben, hogy ellenállását megtörje, a táskája vállszíjával megfojtotta.

A férfi a holttestet egy közeli szakadékba gurította, miután magához vette a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját. A pénzt felélte, a telefont el akarta adni. A készüléket néhány nappal későbbi elfogása után megtalálták az otthonában. Az ügyészség szerint P. László bűnösségét azonban nemcsak ez, hanem a vádlottnak a közösülés során szerzett, az áldozat védekezésére utaló sérülései, továbbá DNS-tesztek is bizonyítják.

A Bándy Katát ismerők a bíróságon a munkájából adódóan közvetlen, magánéletében ugyanakkor szolid, félénk embernek írták le a rendőrségi pszichológust, aki keveseket engedett közel magához, és az intim együttléteit tekintve is igényes volt. A fiatal nőhöz közel állók szóltak arról, tudták, hogy nem sokkal a halála előtt ért véget első komoly kapcsolata, s úgy látták, még nem áll készen egy újra. Ezért többen kizárták, mások azt mondták, nem tudtak arról, hogy járna valakivel, és arról sem, hogy zaklatnák.

Az áldozat volt vőlegénye úgy fogalmazott: “Kata sok fiúnak tetszett, sokan próbáltak kapcsolatot létesíteni vele, de ő ezeket a közeledéseket határozottan tudta elutasítani”. A férfi megjegyezte: éppen ezért valótlannak és súlyosan kegyeletsértőnek tartja P. László azon vallomását, hogy viszonya lett volna egykori párjával.

Bándy Kata volt vőlegénye egyébként láthatóan feldúltan érkezett a tárgyalóterembe, határozott léptekkel közeledett a géppisztolyos kommandósok és fegyőrök által őrzött P. László felé, ezért Antal Gábor tanácsvezető bíró fel is szólította, hogy ne menjen a tanúknak kijelölt mikrofonnál tovább.

A hallgatóság és a média hatalmas érdeklődése mellett zajló tárgyaláson több tanú is arról számolt be, hogy Bándy Kata tavaly június 27. és július 2. között Amszterdamban volt. P. László ugyanakkor olyan időpontokat is megjelölt az áldozattal való találkozóinak időpontjául, amelyek erre a hétre estek.

Arról, hogy P. Lászlónak kapcsolata lett volna Bándy Katával, a férfi édesanyja, a vele júniusban Kelebiából Pécsre érkező akkori élettársa és a vádlott unokatestvére sem tudott. Utóbbi megjegyezte, rokona szeretett csajozni, dicsekedett az e téren elért sikereivel, barátnőiről fotókat is készített, de Pécsen csak arról az egyről volt információja, akit P. László a városban, abban a Magtár utcai házban ismert meg, ahol a gyilkosságot megelőzően lakott.

A vádlottról hozzátartozói elmondták, hogy négy-öt éves koráig intézetben nevelkedett, ezután került vissza az anyjához, aki nagykorúvá válásáig gondoskodott róla. P. László tizenegyszer volt büntetve, élettársát és gyermekét tetoválásból, favágásból, építőipari segédmunkából tartotta fenn, ebből 60-65 ezer forintra tett szert havonta.

P. László anyja a tárgyaláson kétségbe vonta, hogy a gyilkosságot fia követte volna el. Azt mondta: fiának sok barátnője volt, és nem erőszakos típus. A bíró emlékeztette az asszonyt, hogy a fia 16 éves korától hat és fél évet ült börtönben, és egyebek mellett rablás miatt is elmarasztalták korábban.

A tárgyalás alatt Antal Gábor bíró megtiltotta a per online tudósítását, valamint ismételten felszólította az újságírókat a tanúk személyiségi jogainak tiszteletben tartására. Jelezte, tudomására jutott, hogy a még ki nem hallgatott tanúk az interneten olvassák az előttük beszélők vallomásait, s ez hatással lehet későbbi mondandójukra. Hozzátette: a per során olyan tanúkról is készültek és jelentek meg képek az interneten, akik ehhez nem járultak hozzá. Egy tanú figyelmét felhívta arra, hogy pert indíthat az arcát mutató médiavállalkozások ellen, az újságírókat pedig figyelmeztette, ha tevékenységüket ennek ellenére folytatják, ki fogja tiltani a tárgyalásról az operatőröket és a fotósokat, az írott sajtó képviselőinek pedig nem engedélyezi laptopok használatát.

A tárgyalás kedden tanúk meghallgatásával folytatódik a Pécsi Törvényszéken. A bíróság a hétfői, a keddi és a szerdai tárgyalási napra 53 embert, a vádlotton és tanúkon kívül szakértőket is idézett.

A tárgyalásról készült videófelvételt itt nézheti meg!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.