Belföld

“Kik érted haltak”: emlékezés a kommunizmus áldozataira

Jövő hétfőn a kommunizmus áldozataira emlékeznek országszerte, a kormány hivatalos megemlékezése este 7 órakor lesz Budapesten, a Lánchíd budai hídfőjénél. Ezen a napon ingyenesen látogatható majd a Terror Háza Múzeum, ahol rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében utalt arra: az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, arra emlékezve, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Az első Orbán-kormány által elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményben is a kommunizmus áldozataira emlékeznek.
Jövő hétfőn bárki ingyen léphet be a Terror Háza Múzeumba, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott, és “mára nemzeti emlékhellyé vált” – írta a tárca.

Itt délelőtt 9 órától ismert személyiségek csatlakoznak a látogató csoportokhoz. Délután 3 órától pedig Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója, valamint Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tart rendhagyó tárlatvezetést a diplomáciai testület képviselőinek, valamint Magyarországon tanuló külföldi diákoknak.

A KIM tájékoztatása szerint a kormány este 7 órára várja a Lánchíd budai hídfőjéhez mindazokat, akik el szeretnék helyezni az emlékezés mécseseit a kommunista diktatúrák áldozatainak tiszteletére.

A közleményben azt írták: a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra becsülik, Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót. “Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított” – fogalmazott a minisztérium.

A kommunizmus áldozatainak emléknapjáról további részletek találhatók a kommunizmusaldozatai.kormany.hu honlapon – közölte a KIM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik