Belföld

Hende lemondott az irokézekről

hende csaba (hende csaba, )
hende csaba (hende csaba, )

Az Irokéz gúnynevű, használt UH-1N helikopterekkel kapcsolatos egyeztetések lezártnak tekinthetők – közölte a honvédelmi miniszter Juhász Ferenc (MSZP) írásbeli kérdésére adott válaszában.

Hende Csaba cáfolta a szocialista képviselő kérdésében rejlő állítást, amely szerint a tárcának felelőssége lenne abban, hogy a „magyar fél nem értette az amerikai választ”. A miniszter részletesen felsorolta, mi minden történt azóta, hogy 2011. július 27-én elküldték az Amerikai Egyesült Államoknak a használt UH-1N helikopterek térítésmentes átadására, valamint a kapcsolódó eszközök és szolgáltatások beszerzésére vonatkozó igénylevelüket.

A miniszter tudatta, az Egyesült Államok hazánkba akkreditált véderőattaséja tavaly december 17-én arról tájékoztatta, hogy a Magyarország által kért módosításokat az amerikai jogszabályok miatt nem tudják biztosítani, és előre nem látott okok miatt „árnövekedésre kell számítanunk a helikopterek hazai igények szerinti átalakítási munkálatai során”. Az amerikai fél közölte, ha továbbra is igényt tartunk a használt UH-1N helikopterekre, akkor új igénylevelet kell küldenünk. A Honvédelmi Minisztérium január 22-én az válaszolta, hogy nem él az új igénylevél benyújtásának lehetőségével, ezzel a használt UH-1N helikopterekkel kapcsolatos egyeztetések lezártnak tekinthetők – írta Hende Csaba.

A miniszter egyébként még az idén új helikoptereket szeretne. A köztévében a miniszter az idei év legfőbb feladatának nevezte a szállítóhelikopterek bevethetőségének megmentését. Szerinte a legkézenfekvőbb a jelenlegi szovjet helikopterek felújítása lenne. Az idei gazdasági helyzetben nagy megterhelést jelentene egy egyösszegű beruházás új helikopterekre, de jobban megérné, mivel az új szerzeményeket 40-50 évig lehetne rendszerben tartani – tette hozzá. Hende Csaba azt mondta, semmiképp nem képzelhető el egy új helikoptertender, de államközi megállapodás alapján, kormányok közötti ügyletként vásárlás létrejöhet. Hozzátette: jelenleg több szálon folynak az események, ebben az évben valamilyen módon megoldás születik erre a kérdésre.

Ha kíváncsi további részletekre a Bell UH-1N Twin Huey helikopterről, kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik