Belföld

Csökkent a bűncselekmények száma Csongrád megyében

Csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly Csongrád megyében, ahol a múlt évben csaknem 4700 határsértőt fogtak el.

Lukács János évértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta, megítélése szerint élhető Csongrád megye a közbiztonság szempontjából, nincs veszélyeztetett település. Hozzátette, ez olyan érték, amit meg kell becsülni, és amelynek a megőrzésén tovább kell dolgozni.

A dandártábornok kifejtette: a lakosság szubjektív biztonságérzetét a leginkább befolyásoló bűncselekmények – így a garázdaság és a közterületen elkövetett bűncselekmények – száma mérséklődött ugyan, de ezt tovább szeretnék javítani. Ennek érdekében például növelték a járőrök közterületen eltöltött idejét, és minden településen van felelős körzeti megbízott.

Tájékoztatása szerint az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly több mint 19 300 volt; ez az adat az előző évhez képest mérséklődést mutat, hiszen a szám 20 ezer alá csökkent. Az elmúlt évben négy emberölés vált ismertté a megyében, míg az előző esztendőben kilenc ilyen eset történt.

A főkapitány kitért arra, hogy tavaly a vagyon elleni bűncselekmények száma 10 ezer alatt volt. Az előző évhez képest nőtt a lakásbetörések, a személygépkocsi-lopások és a rablások száma, ezért ezek az idén a bűnügyi munka során kiemelt figyelmet kapnak.

Gyorsított eljárás keretében 564 embert állítottak tavaly bíróság elé, és a nyomozásokat átlagosan 104 nap alatt fejezték be. Csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma, ezekben 25-en haltak meg és 743-an sérültek meg. A megye útjain 33 esetben okoztak ittasan balesetet – tette hozzá.

Lukács János kiemelte: 2013-ban is fókuszban marad az emberek szubjektív biztonságérzetének javítása. Emellett prioritást élvez a kistelepülések biztonsága, és folytatják a hagyományos párbeszédet az emberekkel, a településekkel, az egyházakkal, a civil szervezetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik