Belföld

Veszprém polgármestere 14 milliárdos költségvetést terjesztett be

Veszprém idei költségvetése 14 milliárdos lesz, feszes büdzsé, de adót nem emel a város - jelentette be hétfőn sajtótájékoztatón a megyeszékhely fideszes polgármestere.

Porga Gyula elmondta, hogy az egy évvel korábbi nyolcmilliárdos hiányt 2012 végére hétmilliárdra csökkentette az önkormányzat. Erről az összegről kezdik meg a tárgyalásokat az állammal az önkormányzati adósságrendezés kapcsán. A költségvetés 75 százalékát működésre, 25 százalékát fejlesztésre fordítják – mondta, hozzátéve: a büdzsében 850 millió forint fejlesztési hitel szerepel.

A polgármester kiemelte: bár az idei költségvetés szoros, és nagy fegyelmet követel az önkormányzati intézményvezetőktől, Veszprém az idén nem emel adót, sőt növelte a kisvállalkozások adómentességének határát 1,5 millióról 2,5 millió forintra.

Az intézkedés ötszáz kis- és közepes vállalkozást érint. A döntés indoklásaként Porga Gyula azt mondta, hogy a lakosság és a kisvállalkozások nem terhelhetők tovább adókkal.

Az önkormányzat az idén csaknem kétmilliárd forintot költ nem kötelező önkormányzati feladatokra, olyan szolgáltatásokra, amelyek megkülönböztetik Veszprémet a többi településtől – mondta Porga Gyula.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy idén több nagyberuházás is befejeződik, így például a belváros rehabilitációja, valamint a Hangvilla elnevezésű új kulturális intézmény létrehozása. Folytatódnak a megkezdett infrastrukturális fejlesztések – útépítések, intézményfelújítások -, a Jutasi úton szociális rehabilitáció kezdődik a közterületek megújításával, valamint négy nagy lakóház energiatakarékossá és akadálymentessé tételével, ami több száz családot érint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik