Belföld

Újabb molinó a Parlament előtt

Az éhségmenet aktivistái húztak fel egy transzparenst "Munkát, kenyeret!" felirattal. A közelben egy Bajnai-Gyurcsány plakát jelent meg.

A Közmunkás Szakszervezet (KSZ) tagjai, illetve az “éhségmenet” aktivistái által kifeszített molinónál sajtótájékoztatót tartott az MSZP.  Nyakó István szocialista képviselő azt mondta, nem provokálni akarnak, csak munkát és kenyeret akarnak kérni azoknak a százezreknek, akik most fáznak és éheznek. Úgy fogalmazott, a felirat csak azoknak lehet provokáló, akik azt gondolják, hogy 47 ezer forintból meg lehet élni.

Közölte, tudomása szerint a múlt héten kezdték el postázni a kistelepülési polgármestereknek a 2013. évi közfoglalkoztatás szociális jellegű kistérségi Start munkaprogramjának “újratervezéséről” szóló levelet. Ebből szerinte az derül ki, hogy a támogatottak legfeljebb öt hónapig naponta maximum hat órában dolgozhatnak a programban, és ezért havonta 37 ezer forintot kapnának.

Hozzátette, ezt hívják provokációnak, nem pedig a most kihelyezett transzparenst, ami “jogos igény”. Utalt a Parlament elé a múlt heti éhségmenet végére kifeszített molinó “Üdvözöljük a szoci hataloméhség menetét” feliratára is, amelyet “hatalmas otrombaságnak” nevezett.

Ellenakció?

Nyakó István újabb provokációnak mondta azt is, hogy nem messze a mostani sajtótájékoztató helyszínétől, a Néprajzi Múzeum előtt két hirdetőtáblás gépkocsi parkolt, a táblákon Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc képével, és azzal a felirattal: Együtt tették tönkre az országot.

Azt is mondta, a kormány a fél fülére süket, mert azt meghallotta ugyan, hogy a közmunkások havi bérfizetést kérnek, ám azt már nem, hogy 2010-es nettó bért, azaz a 60 200 forintot.

Legyen ennek vége!

Baráth Endre, a KSZ választmányi elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, ha kormány az emberek kormányának mondja magát, akkor adja meg, amit az emberek kérnek. Azt mondta, a vele együtt “éhségmenetelő” emberek még most is szurkolnak azért, hogy elérjék céljaikat, és ha ez a mostani kormánnyal nem sikerül, akkor majd a következővel. Úgy fogalmazott, az emberek azt mondták neki, kukoricán térdepelve is kibírják már a (választásokig hátralévő) egy évet, csak “legyen ennek valamikor vége”.

A sajtótájékoztató után az aktivisták létrára állva feszítették ki két oszlop közé a “Munkát, kenyeret!” feliratú molinójukat, az akciót a közelben álló rendőrök nem akadályozták meg. A rendezvényen félszázan jelentek meg, köztük több szocialista képviselő.

Nyakó István az MTI-nek elmondta, a rendőrségtől kért és kapott engedélyt a rendezvényre és a molinó kihelyezésére.

A rendezvényen mások mellett megjelent egy vörös csillagot viselő férfi is, aki az MTI-nek azt mondta, a jelvényt azért viseli, mert a Munkáspárt 2006 tagja, és szerinte annak viselése már nem tiltott; azt közlése szerint ők harcolták ki az elmúlt évben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik