Belföld

Nőtt az államadósság

Az államháztartás bruttó adóssága 22 373 milliárd forint, a GDP 79 százaléka volt 2012 végén.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a múlt év negyedik negyedében a nettó hiteltörlesztés 107 milliárd forinttal csökkentette, a forint gyengülése viszont 275 milliárd forinttal növelte az adósságállományt. Az év egészét tekintve a forint árfolyamváltozása 690 milliárd forinttal csökkentette, a nettó adósságfelvétel 373 milliárd forinttal növelte az államháztartás névértéken számított konszolidált bruttó adósságát. A GDP-arányos úgynevezett maastrichti adósság a múlt év négy negyedévében alig mozgott, 78,6 és 80 százalék közötti szűk sávban ingadozott.

Az államháztartás nettó adóssága a GDP 60,5 százalékára, kétéves csúcsra emelkedett az év végére az egy évvel korábbi 52,7 százalékról.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint tavaly a költségvetés hiánya (finanszírozási igénye) 592 milliárd forint a GPP 2,1 százaléka volt, ebből a negyedik negyedévre 261 milliárd forint, a negyedéves GDP 3,3 százaléka jutott. 
Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó megtakarításai 1512 milliárd forintot, a GDP 5,3 százalékát tették ki tavaly, amiből a negyedik negyedévi megtakarítások 528 milliárd forintra, a megtermelt GDP 6,8 százalékának megfelelő összegre rúgtak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik