Belföld

Nagymaós csat

Halász omnipotens, Novák átlényegült. Üdv a t. Házból.

Nálunk egy nagy-magyarországos övcsat nyerte a hétfői ülésnap Legfeltűnőbb Öltözék-kiegészítője címet. Viselője a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki farmernadrág-ing kombinációját hangsúlyozta jelzett acéltermékkel.

Z. Kárpát, nem törődve a protokollal, rendre kigombolt zakóban adja elő felszólalásait. Régóta sejtjük, hogy ennek oka nem lehet más, mint tekinteteket vonzani köldök alá; ma rá is kérdeztünk a jelenségre az ifjú honatyánál, s megerősítést nyertünk: valóban demonstrációs célt szolgál a különleges csat.


Apa övének a csatjaFotó: MTI / Kovács Attila

A politikusnak rokonai élnek határainkon túl, a Kárpátok közelében, velük szolidarít ruházatával. A fiatalember amúgy dobol számos zenekarban („egy sincs köztük jó” – szól a személyes közlés), s muzsikusként többször is „vegzatúrában” volt része az ezek szerint már-már muzeális korú kiegészítő miatt.

Komoly csatton vannak túl az LMP-s képviselők. A 2010-es váltás óta ugyanis ez az első hét LMP-frakció nélkül. Emlékezetes, hogy a párt januári kongresszusán Jávor lett Schiffernek farkasa, s viszont.

Elelempétlenedve

A Bajnaival vagy nélküle kérdés mentén hasadó párt tizenöt tagú parlamenti frakciója is osztódott: heten maradtak a régi formációban, nyolcan a szakadárságot választották. S mivel a házszabály tizenkét főben határozza meg egy képviselőcsoport minimális létszámát, mindkét fél a függetlenek között találta magát, elesve pénztől, szakértőktől, és ami a legfájóbb, parlamenti nyilvánosságtól, napirend előtti, utáni és interpellációs lehetőségtől.


Odabent a patkóban – Fotó: MTI / Földi Imre

Marad nekik a visszafogott hatékonyságú sajtótájékoztató. Ma a schifferista (maradó) Ertsey Katalin élt e lehetőséggel, és sérelmezte, hogy a kétharmad szűkítené a család fogalmát: eztán csak gyermekkel élő házaspárok minősülnek famíliának, de például egy özvegyasszony a saját gyerekeivel, plusz egy özvegyember a maga gyerekeivel, plusz a két özvegy a közös gyerekekkel, így mind összeköltözve nem.

Jogosnak tűnik a felvetés, de odabent a patkóban nagyobbat szólt volna.

Omnipotencia

Már most látszik, LMP-sek nélkül unalmasabb a cirkusz. Bajnaizó, kommunistázó, öntömjénező kormánypártiak, cigányozó, zsidózó jobbikosok, felsőoktatásozó, mérges szocialisták. Hát ettől nem fogjuk lerágni a körmünket, s imádkozhatunk, hogy legalább egy-egy „megb’szta a nyúl a borzot” essen be olykor.

Mondénság helyett ma az emberi minisztérium politikai államtitkára, Halász János rettenetes számú felszólalását voltunk kénytelenek meghallgatni. Vitázott ő jobbra és balra. Hozzá tartozik minden, Rejtő Jenő valószínűleg a „kazánkovács és nőgyógyász” szakpárosítás gravíroztatná a régi funkciójában ma utoljára fellépő, s a minap kirúgott L. Simon László kultuszállamtitkár irodájába költöző politikus réztáblájára.


Mesterséges megtermékenyítés – Fotó: MTI /  Kovács Attila

Halász otthon van egyebek mellett népességfogyásban, ahol omnipotensségét olyan mondatokkal bizonyította, mint hogy „mindez a mesterséges megtermékenyítések gyakoribbá tételét indokolja”. Aztán: az emberfejlesztés későbbi etapját érintve a szocialista Hiller Istvánnal kelt több fordulós vitára felsőoktatás ügyben. Hiller kérdéseire ugyan nem válaszolt, viszont napirend előtt és interpellációra reagálva is hosszan érvelte, miért és hogyan taszították romlásba a magyar egyetemi életet – a 2002 és 2010 közötti ballib kormányzatok.

Abcúg Bajnai

Ezt a vonalat vitte tovább főnöke, Rogán Antal fideszes frakcióvezető is, csak ő nem exminiszterre lőtt, hanem volt kormányfőre.

Felszántani, sóval behinteni, elsüllyeszteni, elégetni, hamuját beleszórni a keleti szélbe – slagvortokban ez a fideszes ukáz az öt-tíz százalékos támogatottságú Együtt 2014 miniszterelnök-jelöltjével, Bajnai Gordonnal kapcsolatban.

Bajnai szűk négy hónapja, október huszonharmadikán bontott zászlót, s egykettőre buszok farán, s óriásplakátokon találta magát Gyurcsány Ferenc társaságában. Közben verbális össztűz is zúdul rá – ennek rövid fejezete zajlott ma napirend előtt a t. Házban Rogán tolmácsolásában.

Az aktuális apropót az szolgáltatta, hogy Bajnai hétfő délután mutatta be gazdasági programját – egyelőre természetesen a Parlamenten kívül. Eközben idebent Rogán patás ördögként festette meg őt, kinek bő egy éves országlása alatt „igazi nemzeti rekordként hét százalékkal” esett a nemzeti össztermék, az államadósság pedig „negatív rekordot döntött”, a GDP nyolcvanöt százalékára dagadt.


Felszántani, sóval behinteni – Fotó: MTI / Kovács Attila

Bajnai két területen hibázott: abban, amit tett, s abban, amit nem.

Egyrészt: „Gyurcsány Ferenccel együtt az IMF minden kérését teljesítette”, csökkentette a nyugdíjakat és a fizetéseket, valamint ingatlanadót vezetett be. (Utóbbi speciel nem igaz, hiszen a terv kimúlt, mielőtt hatályba lépett volna.)

Másrészt: nem adóztatta a bankokat, nem segítette a devizahiteleseket és nem csökkentette a rezsiköltségeket.

„Mit tenne ma?” – kérdezett költőit a frakcióvezető. „Ugyanazt! Növelné a gáz- és az áram árát, eltörölné a támogatott lakáshiteleket.” Véli Rogán. Aki szerint hiába tagadja Bajnai, hogy csökkentené a minimálbért, e szándék kiolvasható az Együtt 2014 programjából.

A rogáni konklúzió: „Bajnai Gordon nem a jövő, hanem a múlt embere.”

Említsünk meg néhány kis színest is.

Patikusok, rettegjetek!

A szocialista Tukacs István a “nagykörúton kívül található patikákra leselkedő veszélyről” számolt be. Azt elevenítve fel, hogy a gyógyszerészek 2017-ig több lépcsőben kötelesek megvásárolni munkahelyüket a jelenlegi szakmai befektetőktől. Hogy milyen hitelből, egyelőre kérdés.

A népszaporulattal kapcsolatban – Halász lábnyomában haladva – a jobbikos Ferenczi István aggódott egy kórházi osztály bezárása nyomán olyas mondatokkal, mint „Tapolcán nem születhetnek gyerekek”. (Naná, hogy Halász válaszolt neki.)

„Tarnabodon mikor lesz közvilágítás? Oldja meg! Oldja meg! Ön az államtitkár!” – ezt a jobbikos verőembertől, Zagyva György Gyulától jegyeztük fel.

Szintén egy jobbikos tartott sajtótájékoztatót a párt pár héttel ezelőtti ideájáról, miszerint el kell venni a segélyt mindazon szülőktől, akiknek gyereke súlyos bűncselekményt követ el. A kérdést villáminterjúban csócsáltuk annak idején Mirkóczki szóvivővel; aki szereti az ilyet, itt elolvashatja. Ma annyival kerültünk beljebb, hogy kiderült, a kölök gazemberkedése legalább a közmunkából nem zárná ki apát és anyát.

Fönti kérdésben a Jobbik népszavazást kezdeményez, erről hamarosan dönt az OVB. Nem kockáztatunk sokat, amikor azt állítjuk: a testület nyilván elkaszálja a javaslatot.

Köldök alatt

Az interpellációk után, délután öt körül úgy tűnt, ma már nem lesz semmi izgalom, ha csak a trafiktörvényes szavazást nem tekintjük annak (lehet majd újságot és piát is kapni a kioszkokban). Tévedtünk.


Arány- és súlytévesztés – Fotó: MTI / Földi Imre

Rutinfeladatként a jobbikos Novák Előd mentelmi jogának felfüggesztése került az Országgyűlés elé.

Novák meglepetésre szólásra emelkedett, s kérte mentelmi jogának felfüggesztését. Mondandóját – némi arány- és súlytévesztésről téve tanúbizonyságot – az elnöki trónus alatti pulpitiusról osztotta meg a hökkent Házzal.

Messziről, hunyorogva nézve őt olyan volt ott involváltan csillogó szemüvegében, mint Z. Kárpát köldöke alatt a csat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik