Belföld

Mit tesz a kormány a nyugdíjakkal?

nyugdij(960x640)(1).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )
nyugdij(960x640)(1).jpg (nyugdíj, nyugdíjas, )

Érdemi reformok híján csak rövid távú egyensúly képzelhető el a nyugdíjrendszerben, az ellátások összege már most jelentős szórást mutat az átlaghoz képest földrajzi és korcsoportonkénti bontásban - írja a Napi Gazdaság.

A lap szerint számos ponton eltér a magyar kormány és a nemzetközi szervezetek véleménye a nyugdíjak kérdésében. A kormány szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer kevesebbe kerül, mint két éve, vagyis a magánnyugdíjpénztárak államosításával és a rokkant-, illetve kedvezményes és korengedményes nyugdíjak szigorításával lényegében minden korábbi gond megoldódott.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Asztalosné Zupcsán Erika szerint 2030-ban kerül majd annyiba a nyugdíjak kifizetése, mint 2010-ben, ha ez nagyobb gazdasági teljesítménnyel párosul, akkor a demográfiai nehézségeket is lehet ellensúlyozni.

Kevésbé optimista azonban az OECD és egész Európa is. A szervezet a hétvégén adta ki kétévente megjelenő elemzését, e szerint egyáltalán nincs ok a “hátradőlésre”. Az elemzés szerint alapesetben is meg kell szüntetni minden korhatári előtti nyugdíjba vonulást. Az OECD azt javasolja, hogy a nyugdíj adóköteles jövedelem legyen − ha csak az egykulcsos szja megfizetését vesszük alapul, akkor ez itthon 450 milliárd forintot jelentene, azaz végeredményben ennyivel csökkenne a nyugdíjkiadás.

Az EMMI államtitkára szerint egyébként a nyugdíjak éppen “elég magasak”, hiszen átlagos összegük százezer forint felett van, statisztikailag ezért meg lehet élni belőle.

A nyugdíjplafon folytonos emelése és idei eltörlése is abba az irányba hat, hogy a nyugdíjak között irreális különbségek alakulhatnak ki, ami komoly szociális feszültségekhez is vezet (például miért utazhat ingyen az, akinek 300 ezer forint a nyugdíja) – írja a Napi Gazdaság.

A nyugdíjjal kapcsolatos további híreket itt és itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik