Belföld

Jó volt Győrben malackodni!

Csapucha Adrienn
Csapucha Adrienn

2013. 02. 18. 20:35

A Győri Böllérnapokon a vidéki disznóvágás hagyományait elevenítették fel az elmúlt hétvégén.

böllérnapok (böllérnapok)

Gasztronómia, folklór, népi hagyományok – ez a hármas adta a második alkalommal megrendezett Győri Böllérnapok fő motívumát. A Mobilis szomszédságában házias ízekkel, finom nedűkkel és kézműves remekekkel is találkozhattak a hagyományszerető győriek. Szombaton és vasárnap disznóvágással indult a nap, természetesen az uniós szabványoknak megfelelően, a lehető leghumánusabb módszerrel ölték meg a böllérek a malacokat, melyeket aztán szakszerűen feldolgoztak. Míg az egyik standnál töltötték a kolbászt, addig a másik pavilonnál igazi, sertésből készült finomságok rotyogtak a serpenyőkben, de kenyérlángos, kürtöskalács is készült, így senki nem mehetett haza üres bendővel.

böllérnapok (böllérnapok)

A győriek kitettek magukért, nagyon sokan érdeklődtek azokért a falatokért és programokért, melyet a fesztivál kínált, legyen szó ehető húskészítményekről, vagy csak lélekmelengető színpadi produkciókról. A helyszín tökéletes volt, de azt már most tudjuk, hogy jövőre szeretnénk még több kiállítót meghívni. A győriek hozzászoktak a minőségi fesztiválokhoz, így mi is szeretnénk maximálisan kiszolgálni az igényeket” – mondta a Győr24-nek Elekes Zoltán főszervező, aki portálunknak azt is elárulta, hogy a böllérek kivétel nélkül jó munkát végeztek.

böllérnapok (böllérnapok)

A Rotary Clubnak köszönhetően a jótékonykodás is helyet kapott a böllérnapokon. „A klub immár 20 éve tevékenykedik Győrben, a segítő szándék és a barátság jegyében. Ezúttal is kaptunk felajánlást, így a családsegítő szolgálaton keresztül egy ötgyermekes nagycsaládot ajándékoztunk meg egy tálnyi kóstolóval. Természetesen a jövőben is folytatjuk programjainkat, segítünk ahol, és ahogy csak tudunk” – hangsúlyozta Kalmár Ákos a társaság tagja.

böllérnapok (böllérnapok)

A malackodást persze megfejelte egy adagnyi humor, hiszen vasárnap fellépett Badár Sándor, és Szőke „Kapitány” András, akik nemcsak a rekeszizmokat tornásztatták meg, Bede Róberttel, a Paprika TV séfjével karöltve ugyanis gasztronómiai varázslatot ígértek. Hogy bejött-e nekik, arról majd tanúskodjanak a szájhagyomány útján szárnyra kapott sztorik.

böllérnapok (böllérnapok)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.