Belföld

Jó volt Győrben malackodni!

A Győri Böllérnapokon a vidéki disznóvágás hagyományait elevenítették fel az elmúlt hétvégén.

Gasztronómia, folklór, népi hagyományok – ez a hármas adta a második alkalommal megrendezett Győri Böllérnapok fő motívumát. A Mobilis szomszédságában házias ízekkel, finom nedűkkel és kézműves remekekkel is találkozhattak a hagyományszerető győriek. Szombaton és vasárnap disznóvágással indult a nap, természetesen az uniós szabványoknak megfelelően, a lehető leghumánusabb módszerrel ölték meg a böllérek a malacokat, melyeket aztán szakszerűen feldolgoztak. Míg az egyik standnál töltötték a kolbászt, addig a másik pavilonnál igazi, sertésből készült finomságok rotyogtak a serpenyőkben, de kenyérlángos, kürtöskalács is készült, így senki nem mehetett haza üres bendővel.

A győriek kitettek magukért, nagyon sokan érdeklődtek azokért a falatokért és programokért, melyet a fesztivál kínált, legyen szó ehető húskészítményekről, vagy csak lélekmelengető színpadi produkciókról. A helyszín tökéletes volt, de azt már most tudjuk, hogy jövőre szeretnénk még több kiállítót meghívni. A győriek hozzászoktak a minőségi fesztiválokhoz, így mi is szeretnénk maximálisan kiszolgálni az igényeket” – mondta a Győr24-nek Elekes Zoltán főszervező, aki portálunknak azt is elárulta, hogy a böllérek kivétel nélkül jó munkát végeztek.

A Rotary Clubnak köszönhetően a jótékonykodás is helyet kapott a böllérnapokon. „A klub immár 20 éve tevékenykedik Győrben, a segítő szándék és a barátság jegyében. Ezúttal is kaptunk felajánlást, így a családsegítő szolgálaton keresztül egy ötgyermekes nagycsaládot ajándékoztunk meg egy tálnyi kóstolóval. Természetesen a jövőben is folytatjuk programjainkat, segítünk ahol, és ahogy csak tudunk” – hangsúlyozta Kalmár Ákos a társaság tagja.

A malackodást persze megfejelte egy adagnyi humor, hiszen vasárnap fellépett Badár Sándor, és Szőke „Kapitány” András, akik nemcsak a rekeszizmokat tornásztatták meg, Bede Róberttel, a Paprika TV séfjével karöltve ugyanis gasztronómiai varázslatot ígértek. Hogy bejött-e nekik, arról majd tanúskodjanak a szájhagyomány útján szárnyra kapott sztorik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik