Belföld

Felszámoltak egy piramisjátékkal foglalkozó szegedi céget

Befejeződött a Micro-Ker Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. mintegy 23 ezer hitelezőt érintő felszámolása – közölte a Szegedi Törvényszék szóvivője.

Abíróság a vállalkozás ellen folyó felszámolási eljárást befejezetté nyilvánította, az adóst megszüntette és elrendelte törlését a cégjegyzékből –  mondta Juhászné Prágai Erika. A törvényszék a felszámoló által előterjesztett vagyonfelosztási javaslatot jóváhagyta, és annak megfelelően rendelkezett az adós vagyonának hitelezők közötti felosztásáról – tudatta a szóvivő.

Az 1991-ben alakult Micro-Ker Kft. egy évvel később indította el a Magad uram elnevezésű piramisjátékot: a 16 ezer forinttal belépőknek a díj többszörösének visszafizetését ígérték. A játék bő egy esztendő múltán összeomlott, ám a cég még abban az évben, 1993-ban újraindította a Magad uram második rendszerét.

A belépési díj ekkor már 160 ezer forint volt, és ugyancsak busás hasznot helyeztek kilátásba. A rendszer harmadik változatára később ismét szép számmal akadtak jelentkezők.

Közben a cég tulajdonosai és munkatársai közül többen 1993-ban a vállalkozás vagyonából megalakították a Gyémánthíd Kereskedelmi és Szolgáltató Rt.-t, s a piramisrendszerek tagjainak felajánlották, hogy a korábban befizetett belépési díjat váltsák át a befektetést szolgáló kötvényre, így az rt. részvényesei lehetnek.

A Magad uram három rendszerének, valamint a Gyémánthídnak a belépők összesen 1,8 milliárd forintot fizettek be, ebből a két társaság mindössze 591 milliót utalt vissza.

Az üggyel kapcsolatban indult büntetőeljárásban – a sértettek száma meghaladta a 40 ezret – 1997 novemberében született jogerős ítélet a Csongrád Megyei Bíróságon. A vállalkozások tulajdonosait és munkatársait – összesen hat embert – jogerősen három és öt év közötti börtönbüntetéssel sújtott a bíróság, és több millió forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik