Belföld

Orosz István rejtett képei

Buthy Lilla

2013. 02. 17. 11:01

Ránézünk először. Látunk egy koponyát. Ránézünk másodszor. Látunk hajót, tüzet, várat, szerelmespárt – megnyílt Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tárlata a Vörösmarty Színház Forrás Galériájában.

Orosz István ismert képzőművészek munkáin keresztül mutatta be a titkos jelentéssel bíró képeket, az úgynevezett anamorfózisokat: „Fedezzük fel a felhőkben az arcokat, a képzőművészeti alkotásokban – véletlenül vagy szándékosan – elrejtett képeket”. Orosz István bemutatta saját „lehetetlen tárgyait” is, amelyek teljesen más jelentéssel bírnak, ha megtaláljuk a helyes (vagy olykor egyszerűen csak más) nézőpontot.

A tárlat Sebastian Brant A bolondok hajója című költeményéhez készült illusztrációkat gyűjti egybe. A szatirikus műhöz nemrégiben új fordítás született, és ezzel együtt Orosz István „újrafordította” a grafikákat is. A képek főhősei valamely elvont tulajdonság megjelenítői. Az elsődleges narratív szerep mögött új jelentések tárulnak elénk – mondta a megnyitón Gärtner Petra művészettörténész. Ahogy Orosz István is kifejtette: A legnagyobb élmény, ha mi magunk találjuk meg a rejtett jelentéseket.

A Vörösmarty Színház Forrás Galériájának következő kiállítása március 21-én lesz: Kunkovács László fotóművész-néprajzkutató alkotásaival ismerkedhetünk meg-írja a Vörösmarty Színház.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(Original Caption) Supporting the U.S. Army northern area command's March of Dimes is Private Nick Clooney, brother of singer Rosemary Clooney. He is a disc jockey for the Armed Forces network "Platter Parade," broadcast yearly in support of the campaign to raise funds for the fight against infantile paralysis.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.