Belföld

Újabb lehangoló gazdasági adatokat közölt a KSH

Az építőipar termelése tavaly decemberben 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év egészében 5,9 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly az év egészében az épületek építése 7,6, az egyéb építményeké 4,0 százalékkal esett vissza, ugyanakkor az építőipari vállalkozások 14,7 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2011-ben.

A KSH szerint az épületek építésének visszaesését továbbra is a lakásépítések csökkenése és a nagyberuházások hiánya okozta. Az egyéb építmények építése kisebb mértékben csökkent, mivel a közműépítések 8,5 százalékos mérséklődését az út- és vasútépítő vállalkozások termelésének emelkedése nagyrészt ellensúlyozta.

Az építőiparon belül az épületek építése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 12,7 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények építése 15,8 százalékkal csökkent, amiben az előző évi, közműépítések okozta magas bázisnak is szerepe volt.

Közben a mezőgazdasági termelői árak tavaly decemberben 18,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, az év egészében 15,4 százalékkal nőttek, míg a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje ennél kisebb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal emelkedett.

Decemberben a növényi termékek termelői ára 26,1 százalékkal, az állatoké és az állati termékeké 4,5 százalékkal volt magasabb, mint 2011 decemberében. Az év egészében a növényi termékek körében 17,8, az élő állatoknál és állati termékeknél 11 százalékos emelkedést mért a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik