Belföld

Temetik a közoktatást

Elindult a Középiskolai Hálózat (KiHa) Temetjük a közoktatást elnevezésű menete pénteken a budapesti Deák térről a Parlamenthez.

A mintegy száz résztvevő gyertyákkal vonul. A terv szerint a diákok elhaladnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épülete előtt, ahol az oktatási államtitkárság is található.

Az indulás előtt kiállítottak egy olyan transzparenst, amelyen a 2011-es felvételi keretszámok szerepeltek. Szilveszter Klára, a KiHa tagja egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy továbbra is követelik a Hallgatói Hálózat (HaHa) által közzétett hat pont teljesítését, valamint nem értenek egyet azzal, hogy az alaptörvényben szerepeljen a hallgatói szerződés és a kancellári rendszer.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: Neményi Márton

A HaHa hatpontos petíciójában decemberben követelte a keretszámok “legalább a 2011-es szintre” való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe.

Szegeden is temetnek

A mintegy negyven demonstráló – komoly rendőri biztosítás mellett – körbevitt egy “Közoktatás – élt a 2012/13-as tanévig” feliratú, papírból készült koporsómakettet Szeged belvárosán, majd a megyei kormányhivatal épülete előtt mécseseket gyújtva körbeállták a jelképes sírt.

Károlyi Loránd, a KiHa egyik aktivistája a demonstráció kezdetén elmondta, azért tüntetnek, mert a kormány nem képes kompromisszumokra sem a köz-, sem a felsőoktatást érintő reformok ügyében, ráadásul jogsértő módon akarja bebetonozni rossz változtatásait az ország alaptörvényébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik