Belföld

Sikersztori vagy bukta a költségvetés?

Székesfehérvár Önkormányzata megtárgyalta a 2013-as költségvetést, amit az egyik szocialista képviselő hevesen támadta, a másik építő jelleggel.

Cser-Palkovics András polgármester részletezte a költségvetés tervezetét, majd részletes vitára bocsátotta azt.

 

Farkas László pénzügyi bizottság ellenzéki elnöke:

Egyesek államosításról beszélnek, ugyanakkor én azt mondom, hogy a kialakuló rendszer stabilizálja az önkormányzat működését. Bár hatmilliárd elvonást láthatunk most a városnál az intézmények központi fenntartása miatt, mégis pozitív a tervezett mérleg. Talán az első ciklusban, Balsay István alatt volt ilyen stabil a város költségvetése. Erős a város, mert erősek a benne élő emberek és erősek a vállalkozások – zárta hozzászólását Farkas László.

 

Horváth Miklósné, a Fidesz frakcióvezetője:

Az ellenzéki bizottsági elnök kiállása a költségvetés mellett jól bizonyítja, hogy milyen költségvetés alakult ki. Húsz éve a testület tagja Farkas László, mégsem fájt neki, hogy a költségvetés mellé álljon. A frakcióvezető módosító javaslatokkal élt, amiket frakciója nevében tett meg.

 

Márton Roland ellenzéki, szocialista képviselő:

Az SZDSZ felolvasta a Fidesz sajtóanyagát, de ezzel majd Farkas úr elszámol a szavazóinak. Mi valami egészen mást látunk, mint amiket elmondanak. Ha az SZDSZ és a polgármester örülnek annak, hogy egy leépült, kifosztott költségvetés milyen jó, hát lelkük rajta. Egy rosszul sikerült központi döntés szervilis kezelését, támogatását látjuk Fehérváron. A Fidesz a helyi önkormányzatok ellehetetlenítésén dolgozik, miközben mindenki rosszabbul él, kivéve a fideszes politikusokat. Azok, amiket a költségvetés-tervezetében leírtak, azok adónövekedéssel járnak, amiket a polgármester úr vezetett be. Erről híres a költségvetésük. A fehérvári vállalkozók, lakosok egyre többet fizetnek a város kasszájába. Akkor ez mitől sikersztori? Ez nem siker, hanem bukta, kedves polgármester úr!

A számokból nem olvasható ki, de Fehérvár folyamatosan veszít a térségre gyakorolt hatásából, már régen nem régióvezető. Ennek bizonyítéka a kórház alakulása, vagy a Volán dirigálása, ami Tatabányáról történik. Mi ez, uraim?

 

Farkas László ellenzéki, Civil Fórum képviselő:

Visszautasítom az MSZP képviselőjének állítását. Nem mondhatok fehéret a feketére. Én 20 évig vettem részt az önkormányzat munkájában. 2009-től olyan magokat vetettünk el, amik ma kezdenek virágzani. Én mindig az értékek mellett álltam ki, és nem szócső voltam, ezért választottak meg hat cikluson keresztül. Ez a vezetés próbálja a korábbi évek küzdelmes dolgait kijavítani.

Márton Roland úr! Büszkén vállalom azt, aki vagyok, és bízom benne, hogy a Palotavárosiak támogatnak a továbbiakban is!

 

Cser-Palkovics polgármester:

Csak megjegyzem, a város könyvvizsgálója kiállt a költségvetés mellett, aki nem szocialista, fideszes, meg SZDSZ-es.

 

Szigli István független képviselő:

Azt hittem vitatkozni fogunk a költségvetésen, de nincs vitapartner. Akkor lenne jogos a kritika, ha az tényszerű lenne. A magyar emberek sajnos mindig békétlenek voltak, és soha nem tudtak büszkék lenni egymás sikereire. Azt hittem, hogy mi ezt meg tudjuk tenni, de megfelelő eszmecseréhez megfelelő partnerek kellenek. Úgy látszik, Márton úr jelen volt a demagógia órán, ahova én is mehettem volna, de ma erre van a legkevesebb szükség. Nekünk a város stabilitásán kell dolgoznunk, a város működési feltételein. Ha rend lesz, biztonság, tiszta parkok, jó közlekedés, akkor nagyon sokat léptünk előre.

Amikor ketté válik az állami és önkormányzati feladat, az szigorú feltételeket szab. Sok helyen az élet védelme és baleset elhárítása miatt kell beruházásokat végezni, miközben az intézmények nagy részének a fenntartása nálunk maradt.

 

Fertő László ellenzéki, Civil Fórum képviselő:

Ehhez a vitához nem szeretnék hozzászólni, hanem konkrét módosító javaslatom lenne. A Történelmi Kavalkád projekthez lehessen pályázni. Az önkormányzati humán keretet módosítsuk 50 millió forintra!

 

Mező Balázs ellenzéki, jobbikos képviselő:

Néhány ellenzékinek nevezett személy hozzászólásához tegyük hozzá annyit, hogy szabályok vannak, méghozzá alaptörvény módosítás, irányítási törvény módosítása, amiktől nem szabad elvonatkoztatni.

A bevétellel viszont vigyáznék, mert a KSH olyan adatokat adott ki, ami alapján nehéz tartani majd. Évi 186 millió forint kiadás kell-e az informatikai kft-nek? Ezzel óvatosabb lennék, hisz hasonló tétel szerepel a hivatal költségvetésében is informatikára. Ahol lehet, spóroljunk a kiadási oldalon, és inkább az emlékévvel kapcsolatos programokra csoportosítsunk át, mert ez az emlékév többet érdemel. Nem akarom az oszd meg, és uralkodj elvet követni, de az aránytalanságokat jó lenne megszüntetni, mérsékelni, mint például a sportba fektetett túlzott kiadásokat inkább a fehérvári élet és vállalkozások fejlesztésére fordítsunk!

 

Horváth Miklósné Fidesz frakcióvezető:

Folytatom a mondókámat. Láttuk már Márton Rolandot fellépni Ron Werber magyar hangjaként. A kormányzati szembe széllel kapcsolatban csináljon a polgármester úr egy olyan anyagot, ami kimutatja, hogy mennyi jutott a városba a kormány jóvoltából! Ha Márton Roland egy kicsit közelebb kerülne a költségvetéshez, akkor látná, hogy az általuk felvett pénzeket mi törlesztjük, miközben újabb hitelt nem veszünk fel.

 

Farkas László ellenzéki, Civil Fórum képviselő:

Az önkormányzat nem egy gazdálkodó társaság, hanem szolgáltató. Amikor a Fő utca elkészül, az a dolgunk, hogy azt átadjuk a fehérváriaknak, és ne bevételeket generáljunk belőle.

 

Knizse Gyula ellenzéki, szocialista képviselő:

Egyetértek azzal, hogy stabil és megbízható a költségvetés, de ez így volt eddig is. Én az iparban dolgozom, és nem látom olyan rózsásnak a helyzetet. Az iparűzési adó terhelése tízmilliókkal nő, és emiatt ismerek olyan cégeket, amely munkahelyeket szüntetnek meg, sőt esetleg be is zárnak. Az adónövekedés jó a városnak, de nem jó a vállalkozásoknak.

Szeretném, ha készülne egy vagyonkataszter, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mink van.

Van egy általános recesszió, amihez hozzájárult a kormány „jóságos” tevékenysége is.

Mi nem a költségvetés ellen megyünk, hanem máshogy osztanánk fel a pénzeket, ezért nem támogatjuk a költségvetést.

 

Horváth Miklós Csaba fideszes képviselő:

A város életében egy jelentős beruházás közeledik a végéhez: szennyvíz és csatornarendszer munkáiról van szó. Köszönöm, hogy a 100 év után kiteljesedő munkákat el tudták a lakók viselni a beruházás néha áldatlan állapotait, de ma egész Fehérvár fedett e téren. Még az útfelújítások sok helyen hátravannak, ami további türelmet igényel.

 

Knizse Gyula ellenzéki, szocialista képviselő:

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak mi lett a sorsa?

 

Cser-Palkovics polgármester:

A kafetérián belül a magánszemélyeknek lesz lehetősége fenntartani a nyugdíjpénztárak forrását, ezt a magánszemélyek döntik majd el, mi nem szeretnénk szabályozni.

A hozzászólásokkal kapcsolatban a következőkkel zárom le a vitát: azok a változások, amik miatt a mai stabilitás elérhető lehetett 2009-ben kezdődött el, ezt el kell ismernünk. Önmagában a hitelt nem minősíteném negatívan, de nem mindegy, hogy mire használjuk. Olyan is előfordulhat, hogy majd nekünk is szükségünk lesz rá.

Horváth Miklósné anyagkészítési javaslatait támogatom.

Knizse úrral egyetértek, hogy szükség van kritikára. Márton Roland hozzászólásának másságát zongorázni lehet Knizse Gyulához képest. Knizse úr építőjellegű, konstruktív, míg Márton Roland vagdalkozó, destruktív. Miközben elfelejtette egyes intézmények önkormányzati körben tartását vagy vonását támogatni szavazatával, aközben pedig teljes mellszélességgel állt ki az intézményekért. Emlékszik Márton Roland, hogy ki állította le a kórház támogatását? Bajnai Gordon volt. Arra emlékszik, hogy ki állította vissza a támogatásokat? Nos, az meg a polgári kormány volt. Akkor ennek megfelelően aggódjon a kórház sorsáért!

102 magánszemély fizet Fehérváron helyi iparűzési-adót, 107 ezer emberből! Akkor most kik azok a magánszemélyek, akiket terhelünk. Az, hogy Márton Roland nem tett le módosító javaslatot, önmagát minősíti. Igenis mindig vannak alternatívák, tessék azokat bemutatni, ahogy azt a többi ellenzéki képviselő is meg tudta tenni!

 

A közgyűlés a módosító indítványokat ellenvetés és tartózkodás nélkül elfogadta, csak Fertő László két javaslatát 4 és 5 igen, 13 és 12 nem és 4 tartózkodás mellett vetette el. Ezután az egyes tételeket szavazta meg a testület, amiben a szocialista képviselők folyamatosan tartózkodtak, végül a közgyűlés elfogadta a 2013-as költségvetés tervezetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik