Belföld

Morális elégtétel az LMP-nek

alkotmanybirosag(210x140)(1).jpg (alkotmánybíróság)
alkotmanybirosag(210x140)(1).jpg (alkotmánybíróság)

Megjelent a Magyar Közlönyben az Alkotmánybíróság határozata az LMP tavaly március 15-i elutasított területfoglalási engedélyéről.

Az AB-nél az LMP tett panaszt, miután nem engedélyezték a gyűlésüket a Hősök terére 2012. március 15-én, a fellebbezésüket pedig a bíróság azzal utasította el, hogy nincs jogkörük dönteni. Az Alkotmánybíróság keddi határozatával megsemmisítette ezt a bírósági döntést. Ilyenre még nem volt példa eddig.

A közzétett határozatból kiderül, hogy ha a bíróság érdemben vizsgálódott volna, akkor az LMP megtarthatta volna rendezvényét a Hősök terén.

A bírósági végzés megsemmisítése az Alkotmánybíróság szerint a mostani ügyben morális elégtételt jelent a panaszosnak, a határozatban ismertetett szempontok pedig iránymutatóul szolgálnak a jövõbeli gyülekezési jogvitákban eljáró bíróságok számára. Az AB szerint, ha a rendőrség egy rendezvény bejelentésekor azt állítja: nem az ő hatáskörébe tartozik az elbírálás, azt a bíróság érdemben köteles felülbírálni, magyarán köteles igazságot szolgáltatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik