Belföld

Handó Tünde méltatta a Szegedi Ítélőtábla munkáját

Handó Tünde Szegeden (Handó Tünde Szegeden)
Handó Tünde Szegeden (Handó Tünde Szegeden)

Mind időszerűségben, mind pedig a befejezett ügyek mennyiségében az elsők közt van az országban a Szegedi Ítélőtábla - mondta Országos Bírósági Hivatal elnöke Szegeden.

A Szegedi Ítélőtábla működéséhez tavaly – hasonlóan a korábbi évekhez – adottak voltak az anyagi, személyi és tárgyi feltételek. Az ítélőtábla 598 millió forintból gazdálkodott, 62 munkatárssal, köztük 19 bíróval végezte ítélkezési munkáját.

A nyugdíjazások következtében megváltozott az ítélőtábla vezetése. Év közben dr. Heidrich Gábor elnök helyére dr. Harangozó Attila, míg dr. Kasza Ferenc elnökhelyettes posztjára dr. Hámori Attila lépett.

A Szegedi Ítélőtábla 2 kollégiumban (büntető és civilisztikai) végezte munkáját, és túlnyomó többségében az ítélőtábla illetékességi területéhez tartozó három megyéből (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád) érkező fellebbezett ügyekben.

A büntető ügyszakban 592 ügyet, köztük 134 peres fejeztek be, letöltendő szabadságvesztésre tavaly 118 vádlottat, ebből 8 nőt ítéltek. Az életfogytig tartó szabadság vesztésre ítéltek száma 4 fő (mind férfi) volt, emellett összesen 787 év, 3 hónap és 15 nap szabadságvesztés szabott ki a Szegedi Ítélőtábla.

Handó Tünde sajtótájékoztatóján hozzátette: emellett az ítéletek is megalapozottak voltak, hiszen a Kúria a fellebbezéssel megtámadott határozatok nagy részét helybenhagyta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik