Belföld

Egyre több a hajléktalan Budapesten

hajlektalan(210x140)(1).jpg (hajléktalan)
hajlektalan(210x140)(1).jpg (hajléktalan)

Minden hatodik menhelyen, illetve utcán élő ember tavaly vált fedél nélkülivé.

A február eleji kérdőíves felmérés elsődleges adatai szerint a fővárosi hajléktalanok körülbelül 16 százaléka az elmúlt egy évben veszítette el otthonát. A megkérdezettek fele huzamosabb ideje hajléktalan, a másik fele csak alkalmanként.

A Metropolban megjelent összeállítás szerint a korábbi évekhez képest változás látható a korosztályban, míg 99-ben 40 év volt az utcán élők átlagéletkora, ma 50. A keresetük is szomorúbb adatot mutat, 14 éve még a harmaduknak volt valami pénzük munkából, mostanában csak 20 százalék örülhet valamilyen fizetésnek.

A cikkből kiderül az is, hogy több lett a hajléktalanszálló, és azok többnyire tele vannak, de mindenkit el tudnak helyezni, aki be akar menni.  5600 férőhely van menhelyeken, körülbelül ezren azonban az utcát választják.

A lap emlékeztet arra is, hogy az aluljárókban kitett kordonok kapcsán közérdekű adatigényléssel fordult a városházához A Város Mindenkié csoport. Az ilyen megkeresésre kötelező választ adni, így hamarosan kiderülhet, milyen munka miatt van lezárás a metróbejáratoknál, illetve mennyibe kerül a „munkaterület őrzése”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik