Belföld

Államtitkár-keringő az EMMI-ben

Halász jön, L. Simon megy, Klinghammer jön, Kovács és Hoffmann megy is és marad is.

Hiába tagadta a menesztéséről szóló híreket (majd később tagadta a tagadásáról szóló híreket), L. Simon László, a hónap végén távozik posztjáról. Utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) eddigi parlamenti államtitkára lesz – jelentette be Balog Zoltán miniszter pénteken Lovasberényben.

A tárcavezető elmondta: az együttműködés terén L. Simon László és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett a kulturális államtitkár leváltásához. A miniszter azonban hangsúlyozta: nagyra értékeli L. Simon László személyét és munkáját, ezért is javasolta őt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére. L. Simon László közölte: továbbra is ellátja a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztségét.

Balog megerősítette azt is, hogy Klinghammer István lesz a felsőoktatásért felelős államtitkár. Hozzátette: kiemelten fontos terület a felsőoktatásé. Azért kérte fel Klinghammer Istvánt felsőoktatásért felelős államtitkárnak, mert “nagy feladatok állnak előttünk, és a reform kiteljesítése teljes embert kíván” – fogalmazott a miniszter. Hoffmann Rózsától csak a felsőoktatást vették el, a köznevelés ügyéért továbbra is felel.

A felzárkózási ügyekért felelős államtitkár Kovács Zoltán lesz. Balog ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatását mindig is szívügyeként kezelte, a romák ügyét különösen. Hozzátette: szükség volt a szakterület megerősítésére, amelyre alkalmasnak tartja Kovács Zoltánt, aki eddig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára volt.

Az egész ország érdeke, hogy a roma és nem roma emberek együttélése zavartalan legyen. Ugyanilyen fontos a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatása. Kovács Zoltán az Európai Unió harmadik leghátrányosabb helyzetű kistérségéből érkezik, ezért pontosan tudja, mi lesz a feladat – mondta Balog Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik