Belföld

Veszprém megtéríti tartozása felét a Balaton Volán Zrt.-nek

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 02. 14. 17:06

Megállapodást írt alá a veszprémi önkormányzat a Balaton Volán Zrt.-vel a közlekedési társaság veszteségeinek ötven százalékos megtérítéséről csütörtökön a városházán.

A megyei jogú városban 2005-től a Balaton Volán látta el a helyi közforgalmú közlekedés közüzemeltetési feladatait, azonban az önkormányzat forráshiány miatt nem tudta teljesíteni a szerződésben vállalt költségek megtérítését, így a közszolgáltatás veszteséges lett. 2012-ig a Balaton Volán vesztesége elérte a 820 millió forintot.

Az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a céggel és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV Zrt.), és az a megállapodás született, hogy a város az összes finanszírozási hiányból 410 millió forintot megfizet.

Az erről szóló szerződés aláírásán Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztetett: a közösségi közlekedésről megszületett a törvény, amely a színvonalas, fenntartható működést biztosítja, nemcsak a Volánoknál, hanem a MÁV-nál is. A Volán társaságokat hét régiós társasággá szervezik, ezek és a hozzájuk kapcsolódó cégek leányvállalati formában működnek tovább, ami lehetőséget nyújt a meglévő szinergiák kihasználására, 2014-re pedig a teljes körű konszolidáció megvalósul – mondta.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere a megállapodást az önkormányzati konszolidáció egy elemének nevezte, mivel a Balaton Volán tulajdonosa, az MNV Zrt. a felhalmozott tartozás felét elengedte, a másik felére pedig részletfizetést biztosított.

A polgármester megjegyezte: a Balaton Volán a finanszírozási nehézségek ellenére a szolgáltatást a megszokott, jó színvonalon végezte, és a csütörtökön aláírt szerződés garancia lesz a helyi tömegközlekedés stabil, biztonságos fenntartására.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. életében ez a megállapodás egy hosszabb sorba illeszkedik, szinte minden megyei városban sikerült megkötni a hasonló megállapodásokat – jelentette ki Márton Péter vezérigazgató.
A szerződést Porga Gyula és Papp László, a Balaton Volán Zrt. vezérigazgatója írta alá.

A megállapodás értelmében a 410 millió forintból az önkormányzat 2013. március 31-ig 50, szeptember 30-ig 80 millió forintot fizet meg, a fennmaradó összeget hat év alatt kamatmentes részletekben téríti meg.

Porga Gyula az MTI kérdésére elmondta: a tartozásrendezés forrása a város költségvetése lesz. A település 2013-tól újabb két évre a Balaton Volánnal kötött szerződést a helyi közlekedési feladatok ellátására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.