Belföld

Veszprém megtéríti tartozása felét a Balaton Volán Zrt.-nek

Megállapodást írt alá a veszprémi önkormányzat a Balaton Volán Zrt.-vel a közlekedési társaság veszteségeinek ötven százalékos megtérítéséről csütörtökön a városházán.

A megyei jogú városban 2005-től a Balaton Volán látta el a helyi közforgalmú közlekedés közüzemeltetési feladatait, azonban az önkormányzat forráshiány miatt nem tudta teljesíteni a szerződésben vállalt költségek megtérítését, így a közszolgáltatás veszteséges lett. 2012-ig a Balaton Volán vesztesége elérte a 820 millió forintot.

Az önkormányzat tárgyalásokat kezdeményezett a céggel és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (MNV Zrt.), és az a megállapodás született, hogy a város az összes finanszírozási hiányból 410 millió forintot megfizet.

Az erről szóló szerződés aláírásán Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztetett: a közösségi közlekedésről megszületett a törvény, amely a színvonalas, fenntartható működést biztosítja, nemcsak a Volánoknál, hanem a MÁV-nál is. A Volán társaságokat hét régiós társasággá szervezik, ezek és a hozzájuk kapcsolódó cégek leányvállalati formában működnek tovább, ami lehetőséget nyújt a meglévő szinergiák kihasználására, 2014-re pedig a teljes körű konszolidáció megvalósul – mondta.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere a megállapodást az önkormányzati konszolidáció egy elemének nevezte, mivel a Balaton Volán tulajdonosa, az MNV Zrt. a felhalmozott tartozás felét elengedte, a másik felére pedig részletfizetést biztosított.

A polgármester megjegyezte: a Balaton Volán a finanszírozási nehézségek ellenére a szolgáltatást a megszokott, jó színvonalon végezte, és a csütörtökön aláírt szerződés garancia lesz a helyi tömegközlekedés stabil, biztonságos fenntartására.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. életében ez a megállapodás egy hosszabb sorba illeszkedik, szinte minden megyei városban sikerült megkötni a hasonló megállapodásokat – jelentette ki Márton Péter vezérigazgató.
A szerződést Porga Gyula és Papp László, a Balaton Volán Zrt. vezérigazgatója írta alá.

A megállapodás értelmében a 410 millió forintból az önkormányzat 2013. március 31-ig 50, szeptember 30-ig 80 millió forintot fizet meg, a fennmaradó összeget hat év alatt kamatmentes részletekben téríti meg.

Porga Gyula az MTI kérdésére elmondta: a tartozásrendezés forrása a város költségvetése lesz. A település 2013-tól újabb két évre a Balaton Volánnal kötött szerződést a helyi közlekedési feladatok ellátására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik