Belföld

Tízen a turkáló kicsik

Magyarországon elsőként a Vadaspark tartott és mutatott be csupasz turkálókat a közönségnek. Azóta többször is gyarapodott a csapatlétszám, egyre sikeresebben nevelték fel kicsinyeiket. Most például már tíz kicsi felcseperedésének örvendhetünk.

Nemcsak ritkasága, hanem különlegessége folytán is érdemes megismerkedni ezekkel az rágcsálókkal, akikről egyértelműen kijelenthetjük, hogy nem a szépségükkel keltik fel a figyelmünket. Sőt, sokan – elsősorban szőrtelensége okán – kifejezetten csúnyának tartják, bár ez kissé elhamarkodott ítélet egy hasonlóan csupasz faj képviselőitől. Hatalmas fogait csukott szájjal is működtetni tudja, miközben ás vagy gyökereket rág, vagy éppen harcol a felségterületére betolakodókkal. A daganatos megbetegedések nem érik, hosszú életűek, rendkívül jó a regenerációs képességük, ezért immunrendszerük és genetikai sajátosságaik felkeltették az orvoskutatók figyelmét is. Az etológusok szemében egyedülálló, méh és hangyatársadalomra emlékeztető szociális szerveződésük miatt számítanak sztárállatnak. Vagyis királynő, dolgozó és katona egyaránt megtalálható náluk.

A szegedi királynő tökéletesen megfelel az uralkodói elvárásoknak és kb. 70-80 naponta számíthatunk arra, hogy hatalmasra duzzadt testéből előbújnak a kicsik, amelyeket az egész csapat együtt nevel. Ekkor rendkívül érzékenyek a külső hatásokra, ezért is takarjuk el paravánnal a helyüket a látogatók elől kb. 4 hétre. Ennek ellenére volt, hogy több kicsi is elpusztult, igaz, így is szépen gyarapodott a szegedi állomány, így két újabb csapatot tudtunk létrehozni a háttérben. Az, hogy 10 kicsi felnőjön, ennek fényében különösen örvendetes fejlemény. Őket mostantól figyelhetik meg a látogatók, de kérjük őket, kopogással és hangoskodással ne zavarják az erre nagyon érzékeny állatokat!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik